Hlavní obsah

Nejvyšší cenu za bulharské firmy nabízel ČEZu indický India Power. Přesto Češi prodávají Inercomu

ČEZ v Buharsku způsobil otřesy na politické scéně.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Odchod české firmy ČEZ z Bulharska bude zkoumat speciální vyšetřovací komise bulharského parlamentu. Bulhaři nechtějí, aby ČEZ prodal své společnosti včetně velké distribuce firmě Inercom.

Článek

O smlouvě o prodeji bulharských aktiv za víc než 8 miliard korun do rukou Inercomu rozhodlo vedení ČEZ v únoru. V Bulharsku to způsobilo poprask. Inercom je malá rodinná firma, která na transakci nemá vlastní kapitál. Obchod mají financovat banky a dvě majetkově neprůhledné struktury - Score Trade a Global Victory Trust.

Mezi prodávanými firmami je i největší bulharská distribuční společnost, která prodává elektřinu třem milionům zákazníků. Kvůli její cenové politice už jednou, před pěti lety, padla bulharská vláda.

Nejlepší nabídka

ČEZ si vybral Inercom jako kupce po zhruba ročním výběrovém řízení.

„Jeho nabídka byla nejlepší,” vysvětlil Seznamu místopředseda představenstva ČEZ Tomáš Pleskač. Podle zdrojů obeznámených s obchodem přitom Inercom zdaleka nenabízel české energetické jedničce za její majetek nejvyšší cenu.

Inercom má za bulharské firmy zaplatit 342,4 miliony eur, a to do devíti měsíců. Jeho hlavní konkurent, globálně působící energetická firma India Power, která podniká i v distribuci energií, byla ochotna zaplatit zhruba 360 milionů eur. Přesto neuspěla.

„ČEZ její výslednou cenu diskontoval (tj. snížil - pozn. red.) kvůli tomu, že chtěla platby rozložit na pět let,” řekl Seznamu zdroj, dobře informovaný o výběrovém řízení.

Podle šéfa dozorčí rady ČEZ Václava Pačese se India Power může k jednacímu stolu vrátit. Není totiž jisté, zda se Inercomu po bouři, jaká kvůli němu vypukla v bulharském parlamentu, podaří dát celou kupní cenu dohromady.

Účast v projektu už vyloučil šéf státní Bulharské rozvojové banky Stojan Mavrodiev, jehož finanční dům měl podle dokumentů, předložených dozorčí radě ČEZ, poskytnout na koupi 75 milionů eur.

„Jsem otřesen manipulacemi ČEZu vůči českému premiérovi,” prohlásil podle serveru 24chasa.bg Mavrodiev a dodal, že žádný dopis jeho banky se závazkem na finanční účast v projektu neexistuje.

Podobně podle médií od účasti na koupi aktiv ČEZu couvá bulharská banka Fibank.

Manažeři i šéf dozorčí rady jsou ale přesvědčeni, že ČEZ kupce svých bulharských aktiv vybral správně a dobře si ho prověřil.

Jejich komentáře a další detaily najdete v analýze Zuzany Kubátové ve videu nad tímto článkem.

Reklama

Doporučované