Hlavní obsah

Nejvyšší národ světa se začal zmenšovat. Holanďané řeší proč?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Holaňdané si stále drží prvenství v žebříčku nejvyššího národa světa. Podle vědců se nicmémě tento trend mění.

Článek

Přestože průměrná výška Holanďanů a Holanďanek za posledních 100 let roste, nová studie holandského statistického institutu CBS uvádí, že muži narození v roce 2001 jsou v průměru o jeden centimetr nižší než muži narození v roce 1980. U žen je rozdíl ještě vyšší. Ty narozené v roce 2001 jsou v průměru nižší o 1,4 centimetru než Holanďanky narozené v roce 1980, informuje americká CNN.

Právě generace narozená v roce 1980 je dosud řazená mezi tu nejvyšší. Průměrná výška holandských mužů se v tomto roce pohybuje kolem 183,9 cm. Holandské ženy dosahují průměrné výšky 170,7 cm.

Data získali holandští vědci samoměřením 719 tisíc Holanďanů ve věkovém rozmezí 19 až 60 let. Určující váha pro všechny věkové kategorie byla ta v 19 letech.

I když Holanďané stále drží prvenství nejvyššího národa světa, vědci se domnívají, že jejich růst ustává. Profesor Majid Ezzati z Imperial College v Londýně a institutu Global Environmental Health uvádí, že pro potvrzení tohoto trendu je potřeba více času, uvedl pro britský server The Guardian. CBS se nicméně domnívá, že se Holanďané snižují. Jako důvod uvádí vysoký příliv migrantů ze zemí s populacemi nižšího vzrůstu. To ale Ezzati popírá s tím, že imigrantská populace v zemi není tak vysoká, aby mohla mít na výšku Holanďanů vliv. „Pokud je tento trend reálný, je to určitě kvůli stravě,“ vysvětluje a dodává, že jedním z důvodů, proč byli Holanďané nadstandardně vysocí, je kvůli jejich mléčnému programu ve školách implementovanému posledních několik desítek let.

Vědci také zaznamenali výškové rozdíly podle regionů. Obyvatelé severního Fríska jsou například o 3-3,5 cm vyšší než obyvatelé jižního Limburska. Zjistili také, že muži vzrostli v průměru od roku 1930 do roku 1980 o 8,3 centimetru. Ženy o necelých pět centimetrů.

Reklama

Doporučované