Hlavní obsah

Katastrofě na americké přehradě mají zabránit vrtulníky. Eroze vytvořila šedesátimetrovou díru

Letecké záběry poškozené části přehrady Oroville v Kalifornii.

 

Reklama

Hráz přehrady Oroville v Kalifornii zůstává nedotčená. Vydatné deště ale poškodily část nouzového přelivu, který zaručuje, aby se voda nepřelévala přes horní část přehrady.

Článek

„Pozor, tohle NENÍ cvičení!” hlásí místní policie na sociálních sítích a vyzvala lidi v záplavové oblasti pod přehradou Oroville v Kalifornii k preventivní evakuaci. Celkem své domovy opustilo přes 180 tisíc lidí, uvedla CNN.

Samotnou hráz přehrady vydatné deště nepoškodily. Eroze ale způsobila vážné škody na vodním díle. Narušila část nouzového přelivu, tzv. spodní část skluzu před vývařištěm, která se v neděli začala rozpadat.

Voda z nouzového přelivu odplavila kusy betonu a postupně vytvořila díru dlouhou šedesát a širokou třicet metrů. V případě zhroucení poškozeného přelivu hrozí nekontrolované zaplavení území pod nejvyšší hrází ve Spojených státech. Měří 230 metrů.

Přes 180 tisíc lidí muselo kvůli poškozené přehradě Oroville opustit své domovy:

Video: Marie Vladyková

Podle úřadů nehrozí protržení celé přehrady. Kolaps nouzového přelivu by ale představoval vážné riziko. Katastrofický scénář počítal s tím, že k tomu mohlo dojít už v pondělí časně ráno. Nouzový přeliv je sice vážně narušený, dál ale drží pohromadě.

Kalifornské úřady teď chtějí zkusit díru v přehradě zaplnit kamením. Shazovat by ho měly vrtulníky.

Kalifornský guvernér požádal o vyhlášení nouzového stavu kvůli nebezpečí záplav a sesuvům půdy.

Voda teče přes nouzový přeliv poprvé v padesátileté historii Orovillské přehrady.

Nádrž pojme asi čtyři kilometry krychlové vody. Hráz je dlouhá dva kilometry. Vodní hladina se v posledních několika týdnech nebezpečně zvedla kvůli vytrvalému dešti a sněžení.

Reklama

Doporučované