Hlavní obsah

Nejvyšší soud našel v kauze Dalík jednu chybu. Šlo v ní o peníze

Nejvyšší soud zamítl dovolání Marka Dalíka.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejvyšší soud také odmítl argument, že Marek Dalík měl na tehdejšího premiéra Mirka Topolánka vliv a nemohl se dopustit podvodu.

Článek

Nejvyšší soud už podruhé rozhodoval o případu Marka Dalíka odsouzeného za podvod na pět let vězení kvůli zakázce na nákup transportérů Pandur, ale na rozdíl od dubna loňského roku, kdy následovalo okamžité propuštění ze znojemské věznice, ho tentokrát na svobodu nepustil.

Proč tentokrát Nejvyšší soud někdejšího poradce premiéra Mirka Topolánka nevyslyšel, lze vyčíst z odvolání, které má Seznam k dispozici.

Podle tohoto dokumentu odvolací vrchní soud chyboval v jediné věci. A to v tom, že dostatečně nezdůvodnil, jak odsouzenému vypočetl peněžitý trest ve výši čtyř milionů korun.

Nešlo však o tak vážné pochybení, aby kvůli tomu celý rozsudek vrchního soudu zrušil.

Dalík byl odsouzen za to, že při jednáních o transportérech Pandur sliboval, že ovlivní rozhodnutí, ale nemohl to splnit.

Odsouzený ve svém dovolání argumentoval blízkým vztahem s expremiérem Mirkem Topolánkem. Snažil se Nejvyšší soud přesvědčit, že měl na tehdejšího předsedu vlády vliv. A mohl tak jeho rozhodnutí v případě nákupu obrněných transportérů Pandur skutečně ovlivnit. A nemohl se tedy dopustit podvodu.

Nejvyšší soud ale potvrdil to, co už řekl odvolací senát. „Námitky týkající se vztahu s Mirkem Topolánkem Nejvyšší soud shledal, že jsou čistě procesního charakteru,“ uvedl soudce Vladimír Jurka.

Odmítl tím i výslechy dalších svědků, které obhajoba navrhla proto, aby vazbu mezi Dalíkem a Topolánkem potvrdili. Šlo třeba o bývalou Topolánkovu manželku nebo o tehdejší mluvčí jeho vlády.

Loni Marek Dalík uspěl u Nejvyššího soudu s námitkami, že ho vrchní soud odsoudil podle špatné verze trestního zákoníku. „Tentokrát je však neshledal opodstatněnými,“ napsal soudce Jurka.

Nejvyšší soud konstatoval, že pro Dalíka je příznivější nová verze zákona. Podle ní mu hrozilo od pěti do deseti let vězení. Zatímco podle starších paragrafů by mohl dostat od šesti do dvanácti let.

Z pěti roků vězení si Marek Dalík za mřížemi odseděl zatím zhruba dvanáct měsíců. V současné době si trest odpykává ve věznici ve Znojmě.

Reklama

Doporučované