Hlavní obsah

Nejvyšší soud podruhé zrušil rozsudek v kauze podvodu bývalého šéfa Hospodářské komory

Foto: ČTK, ČTK

Petr Kužel vedl Hospodářskou komoru ČR do roku 2014.

Reklama

Případ, ve kterém žalobce viní Kužela z podvodu se semináři, se opět vrací k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Ten podle Nejvyššího soudu neuposlechl jeho pokyny.

Článek

Nejvyšší soud se podruhé zastal bývalého šéfa Hospodářské komory ČR Petra Kužela.

Kužel byl odsouzen k půlroční podmínce a měl zaplatí také téměř půlmilionovou škodu za podvod se semináři. Jenže Nejvyšší soud tento rozsudek zrušil a rozhodl, že se případem musí znovu zabývat Obvodní soud pro Prahu 1.

Kauza, která se řeší už od roku 2014, se tak vrací na začátek. Důvodem je mimo jiné fakt, že podle soudce Jiřího Pácala právě Obvodní soud pro Prahu 1 nesplnil pokyny Nejvyššího soudu.

Kužel byl odsouzen k podmínce, protože prý věděl, že se semináře, na které čerpala Hospodářská komora dotace, nikdy nekonaly. A ani konat nebudou.

S tím ale Nejvyšší soud nesouhlasí. „Z uvedeného skutkového zjištění nelze dovodit úmyslné zavinění na straně obviněného,“ uvedl soudce Pácal.

Obvodní soud pro Prahu 1 tak od něj dostal další pokyny pro to, aby mohl Kužela odsoudit. „Je nutné pečlivě popsat všechny znaky skutkové podstaty tohoto trestného činu (úvěrového podvodu) v souladu se zákonem, když tyto znaky ze současného výroku o vině nevyplývají,“ doplnil Pácal.

„Doufám, že ve třetím kole hlavního líčení budu obžaloby definitivně zproštěn,“ komentoval Kužel nejnovější rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Kužel vedl Hospodářskou komoru do května 2014. Na konci roku 2008 podepsal s ministerstvem zahraničních věcí smlouvu, ve které se zavázal, že komora uspořádá pět seminářů zaměřených na proexportní politiku.

Akce měly resort prezentovat jako partnera komory. Podle obžaloby nechal vyhotovit fakturu na 480 tisíc korun, ačkoliv věděl, že podmínky smlouvy nemůže dodržet.

Obvodní soud pro Prahu 1 bude znovu případ řešit na začátku října.

Reklama

Doporučované