Hlavní obsah

Nejvyšší soud rozhodl obrovský dotační případ pár dní poté, co hlavního aktéra pustili z vězení

Nejvyšší soud rozhodl v kauze ROP Severozápad.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podmíněný trest v tomto případě dostal bývalý náměstek ústecké hejtmanky Pavel Kouda.

Článek

Nejvyšší soud rozhodl o dovolání v rozsáhlém případu rozdělování evropských dotací na severozápadě Čech.

Jde o část kauzy, v níž dostal například podmíněný trest bývalý náměstek hejtmanky Pavel Kouda a na sedm let vězení byl pak odsouzen tehdejší šéf dotačního úřadu Petr Kušnierz.

Po rozsudku vrchního soudu podali dovolání jednotliví aktéři případu i žalobce. Nejvyšší soud nyní pár dní před Vánocemi rozhodl.

„Ve věci bylo dne 19. prosince senátem Nejvyššího soudu rozhodnuto na neveřejném zasedání. Předsedou senátu je v této věci přímo předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal,“ uvedl mluvčí Petr Tomíček.

Podnikatel Daniel Ježek byl propuštěn z vazby. Video: Radek Nohl

Detaily rozhodnutí ale zatím řekl. Důvodem je fakt, že je podle Tomíčka ještě neznají jednotliví aktéři případu. Nejvyšší soud své rozhodnutí sepíše do třiceti dnů a poté ho odešle ústeckému krajskému soudu.

Jak Nejvyšší soud rozhodl, tak zatím neví ani Koudův obhájce Vencislav Sabotinov a advokát Michael Kis, který zastupoval dalšího bývalého šéfa dotačního úřadu Pavla Markvarta.

V tomto případě Kouda ještě jako náměstek hejtmanky podle obžaloby ovlivnil jeden z projektů. Vyhrožoval prý také úředníkům, že pokud projekt neprojde, přijdou o místo. Kouda i jeho obhájce u soudu jakékoliv manipulace i vyhrožování odmítali.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu padlo pár dní poté, co byl z vězení propuštěn Petr Kušnierz. Ten během vyšetřování začal spolupracovat s policií, což nakonec vedlo k dalšímu rozsáhlému zásahu.

Detektivové v současné době stíhají dalších 26 lidí. Na seznamu trestně stíhaných jsou třeba svého času vlivní podnikatelé Alexandr Novák a Daniel Ježek nebo bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová či někdejší karlovarský hejtman Josef Novotný.

Reklama

Doporučované