Hlavní obsah

Nejvyšší soud rozhodl v kauze Rittig a Nečasová o tajných nahrávkách, které byly zpochybněny

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Ivo Rittig byl v kauze BIS obžalován společně s bývalou šéfkou kabinetu premiéra, dnes Janou Nečasovou.

Reklama

Stížnost v neprospěch Ivo Rittiga a spol. podal bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Článek

Nejvyšší soud rozhodl o stížnosti bývalého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, kterou podal v kauze údajného vyzrazení utajované zprávy Bezpečnostní informační služby.

Jde o případ, v němž byl obžalován politický lobbista Ivo Rittig, bývalá šéfka kabinetu premiéra Jana Nečasová (dříve Nagyová) a dva právníci David Michal a Tomáš Jindra.

Soud rozhodl v polovině minulého týdne. „Příslušný senát nyní vypracovává odůvodnění svého rozhodnutí, na což má lhůtu 30 dnů. Teprve poté se bude odůvodnění rozesílat účastníkům řízení a oni takto budou informováni,“ uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček s tím, že z toho důvodu nemůže říct, jak bylo o stížnosti rozhodnuto.

Nečasové advokát Eduard Bruna i obžalovaný Jindra řekli, že jak soud rozhodl, zatím neví.

Vrchní soud zpochybnil odposlechy v kauze BIS: 

Video: Radek Nohl

Pelikán podal stížnost v neprospěch Rittiga a spol. mimo jiné proto, že podle něj pražský vrchní soud neměl případ vracet zpět k novému projednání a měl si sám opatřit doplňující důkazy.

Postup vrchního soudu byl podle ministra „svévolný a de facto nezákonný“.

Pelikán ve stížnosti také zastává názor, že stěžejní důkaz obžaloby – tedy odposlech Rittigovy schůzky z hotelu Ventana – je v dané kauze procesně použitelný. Právě tyto tajně pořízené nahrávky mají dokládat, že se obžalovaní dostali k informacím ze zprávy BIS.

Odposlechy jsou přitom – jak uvedl sám vrchní soud – jediným přímým důkazem proti obžalovaným. Soudce Viktor Mach v dokumentu, který Seznam již popsal, uvádí, že není jasné, jestli je bude možné použít.

Konstatuje, že je sice policie pořídila zákonně se souhlasem soudu, ale pro jinou kauzu. Konkrétně šlo o případ, kdy vyšetřovatelé prověřovali údajnou trestnou činnost ve státním podniku Povodí Vltavy.

Reklama

Doporučované