Hlavní obsah

Nejvyšší soud se zastal pekaře, který odmítl upéct svatební dort gayům

Na stranu konzervativního pekaře se nyní postavil americký nejvyšší soud. Video: Reuters

 

Reklama

Soudy nižší instance se v minulosti přiklonily na stranu homosexuálního páru, pekař podle nich porušil antidiskriminační zákon.

Článek

Nejvyšší soud Spojených států se v pondělí postavil za pekaře z Colorada, jenž v roce 2012 odmítl upéct svatební dort pro homosexuální pár. Pro Jacka Phillipse, který svůj postoj zdůvodnil neslučitelností s křesťanským cítěním, je to první vítězství, soudy nižší instance se dosud přikláněly k tomu, že se dopustil diskriminace.

Případ vyvolává v USA již několik let velkou pozornost. Homosexuální pár, Charlie Craig a David Mullins, si v roce 2012 na vzpurného pekaře stěžoval u coloradské komise pro dohled nad občanskými právy, která rozhodla, že Phillips porušil státní zákon zakazující podnikatelům odmítat své služby kvůli rase, pohlaví či sexuální orientaci.

Phillips se s verdiktem komise odmítl smířit a odvolal se, ale coloradské soudy stanovisko komise rovněž podpořily. Pekařův případ nakonec skončil u nejvyššího soudu USA. Jeho rozsudek ale není definitivní, pokud jde o podobné případy. Soudci, mezi kterými byli i takoví považovaní za liberální, se shodli na tom, že komise jednala v rozporu s prvním dodatkem americké ústavy, jenž zaručuje svobodu vyznání. Soudci ve zdůvodnění rovněž uvedli, že řešení si vyžaduje další rozbory a že podobným případům se nyní věnuje několik odvolacích soudů. Stejná kauza je také u nejvyššího soudu USA. Týká květinářství, které odmítlo dodat květiny na homosexuální svatbu.

Reklama

Související témata:

Doporučované