Hlavní obsah

Nejvyšší soud se zastal ženy, která přišla o dům. Věřila kamarádce

Byl to podvod. Nejvyšší soud se zastal ženy, která podepsala neúplnou smlouvu o půjčku a peníze si poradkyně a kamarádka poslala na svůj účet. (Ilustrační snímek)

Reklama

Důvěra v kamarádku, která slíbila, že pomůže s papírováním kolem úvěru, ji přivedla až k Nevyššímu soudu. Neopatrnost stála ženu dům, na jehož opravu původně sháněla peníze.

Článek

Příběh, který redakce Seznam Zpráv sleduje už přes rok, ukazuje, jak nebezpečné může být věřit i nejbližším přátelům, pokud jde o peníze, a jak tvrdá umí být tuzemská mašinérie na vymáhání dluhů.

Jindřiška Komárková svěřila starosti o zprostředkování půjčky na opravu domu své tehdejší kamarádce, kolegyni a finanční poradkyni v jedné osobě. Ta situaci zneužila a do neúplných, ale podepsaných dokumentů doplnila vlastní bankovní účet. Přestože žena byla následně za podvod odsouzená, po paní Komárkové zůstal půlmilionový dluh u stavební spořitelny.

První obrat k lepšímu zaznamenala Jindřiška Komárková až teď v listopadu, po šesti letech. Nejvyšší soud prvně vyslovil, že se do exekuce dostala jako oběť podvodu.

Raiffeisen stavební spořitelna se totiž rozhodla peníze vymáhat jak po podvodnici, tak oběti podvodu. A zatímco se Jindřiška Komárková snažila bránit, dluh se proměnil v exekuci a následně i v dražbu jejího domu. Žena neuspěla u okresního ani krajského soudu. Jeden z argumentů zněl, že Jindřiška Komárková neúplné smlouvy sama podepsala, a tedy nebyla podvedena, respektive, že jí jde „k tíži, že si řádně neověřila obsah listin, které podepsala“.

Podpis neznamená, že si za podvedení může sama

Nejvyšší soud však odmítl, že by si Jindřiška Komárková za problémy mohla sama, když věřila kamarádce a podepsala neúplné dokumenty.

„Oba soudy zcela přehlíží zejména skutečnost, že finanční poradkyně byla pravomocně odsouzena pro trestný čin,“ stojí v usnesení Nejvyššího soudu, který má redakce k dispozici.

„Je jasné, že na tom má paní Komárková svůj díl viny, že něco podepsala, ale to je princip podvodu, že je podvedený uvedený v omyl a že jedná v dobré víře, že je všechno v pořádku, a nemá informace, které má podvodník,“ říká k případu advokát Petr Němec, právní zástupce Jindřišky Komárkové.

Samotná Komárková ale už dříve pro Seznam Zprávy líčila, že sice několik dokumentů podepsala, ale některé další podle ní byly zfalšované. Teď poprvé slaví zastání.

„Jely jsme s dcerou v autě a zalily nás takové emoce, že jsme nemohly ani dýchat,“ líčí Jindřiška Komárková, jak prožívala první úspěch u soudu. Rozhodnutí je pro ni velkou vzpruhou.

Zpět k soudu, ale už jako podvedená

Podle advokáta se teď celý spor vrací na začátek, kde se už nebude řešit otázka platnosti smlouvy – paní Jindřiška Komárková má být pokládaná za podvedenou – ale samotný prodej nemovitosti a s ním spojené náklady. Například exekutor si za prodej domu vyúčtoval zákonnou provizi téměř 370 tisíc korun.

I zde ale může spor narazit na další zásadní překážku. Aktuálně podle českého práva není možné exekuci zrušit, pokud došlo k dražbě nemovitosti.

„Soudy by měly říct, že je (exekuce) protiprávní, ale hrozí to, že řeknou, že to je protiprávní, ale nemůžeme ji zastavit,“ konstatuje Petr Němec, který je připravený případ dotáhnout až k Ústavnímu soudu, s návrhem na zrušení ustanovení, podle kterého nelze exekuci zrušit.

O stejnou věc usiluje i poslanec Jan Farský (STAN). Novela občanského soudního řádu míří do druhého čtení na aktuální poslanecké schůzi.

Reklama

Doporučované