Hlavní obsah

Nejvyšší soud uzavřel kauzu kolem bývalého pražského imáma

Foto: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Samer Shehadeh u soudu.

Reklama

Nejvyšší soud odmítl dovolání, které podal bratr Samera Shehadeha.

Článek

Nejvyšší soud definitivně uzavřel kauzu související s případem bývalého pražského imáma Samera Shehadeha. Odmítl dovolání Shehadehova bratra Omara, který byl v kauze odsouzen k jedenácti rokům vězení.

Bratři Shehadehovi a s nimi ještě Omarova manželka Fátima Hudková byli odsouzeni za účast na teroristické skupině a za financování terorismu. Omar Shehadeh a Fátima Hudková, která dostala 6 let vězení, přitom byli odsouzeni v nepřítomnosti.

Pravomocný rozsudek v případu padl loni v květnu. Z trojice se na Nejvyšší soud obrátil s dovoláním pouze bratr bývalého imáma. Dovolání za něj podal advokát Adam Kopecký, podle něhož proti jeho klientovi nesvědčí žádný z důkazů.

Soudce Nejvyššího soudu Pavel Šilhavecký, jak plyne z verdiktu, neměl pochybnosti o tom, že byl Omar Shehadeh odsouzen po právu.

Samer Shehadeh v roce 2017 odjel z Česka, následně ale přišlo obvinění z účasti na teroristické skupině. Policie ho zadržela v Jordánsku. Do Česka byl převezen v listopadu 2018 a od té doby byl ve vazbě. Vypátrat Omara Shehadeha a Hudkovou se do skončení soudního procesu nepodařilo.

Soudce Šilhavecký své rozhodnutí zamítající dovolání jeho bratra odůvodnil mimo jiné důkazy ze zajištěné elektronické komunikace mezi obžalovanými.

„Vzájemná komunikace obviněných je natolik rozsáhlá a podrobná, že její obsah nelze zpochybňovat. Nejedná se o útržkovité zprávy nebo kamuflovanou komunikaci, naopak audiozprávy obsahují souvislý, monologický výklad konkrétního mluvčího,“ uvedl soudce Šilhavecký v usnesení, které mají Seznam Zprávy k dispozici.

„Rozhodná skutková zjištění soudů jsou podložena dostatkem důkazů, aby bylo možno označit skutkové závěry za přesvědčivé,“ doplnil soudce.

Samer Shehadeh čelí nyní další obžalobě. Tentokrát pro zločiny financování terorismu a teroristického útoku ve formě pomoci, a to podle trestního zákona platného ke konci ledna roku 2017. Hrozí mu až 20 let vězení.

Reklama

Doporučované