Hlavní obsah

Omluva za znásilňujícího Ježíše? Nejvyšší soud zamítl dovolání kardinála Duky

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Kardinál Dominik Duka.

Reklama

Nejvyšší soud udělal tečku za případem provokativních divadelních her, které kritizovaly církev. Kardinál Duka u soudu žádal omluvu.

Článek

Herec v roli Ježíše Krista sestoupí z kříže a znásilní muslimku. Výjev z kontroverzní divadelní hry Naše násilí a vaše násilí. Za uvedení inscenace se však brněnská divadla omlouvat nemusejí, rozhodl Nejvyšší soud v Brně. Zamítl tak dovolání kardinála Dominika Duky a právníka Ronalda Němce, který se k žalobě připojil. Soud rozsudek ve středu uveřejnil na úřední desce.

Přiklonil se tak k rozsudku krajského soudu z listopadu roku 2019.

Duka s Němcem žádali omluvu za zásah do svých osobnostních práv. Dotkly se jich inscenace Prokletí a Naše násilí a vaše násilí, uvedené v květnu 2018 na festivalu Divadelní svět Brno. Hry provokativně zobrazovaly křesťanské symboly a ukazovaly, jak křesťanský Západ negativně působí na muslimský svět.

Soud porovnával střet práva na svobodu projevu s právem na svobodnou volbu náboženství a jeho nerušené praktikování, včetně práva nebýt vystaven hrubě urážlivým projevům směřujícím proti základům jeho víry.

Podle rozsudku ze závěru dubna však hry křesťany nediskriminovaly ani nezasáhly do jejich náboženských svobod. „Projevem realizace práva na svobodu projevu je mimo jiné i umělecké dílo, a není-li jeho hlavním cílem bez hlubšího smyslu útočit proti nějakému náboženství, urážet a znevažovat jeho symboly a představitele, pak nezasahuje do práva na svobodu vyznání,“ píše se mimo jiné v odůvodnění.

Pořadatelé festivalu, příspěvková organizace Centrum experimentálního divadla a Národní divadlo Brno, se tak Dukovi omlouvat nemusejí.

Soud také naznačil, že kardinál mohl rozhořčení projevit i díky autoritě svého úřadu. Poukázal také na to, že žalobci kontroverzní hru ani neviděli celou, a nemuseli tak znát celý kontext. „I ke skutečně zasvěcené a přesvědčivé roli v takové diskusi by ovšem byla zapotřebí znalost celého obsahu a vyznění her, kterou žalobci nedisponují,“ uvedl soud.

Uvedení her na prknech Divadla Husa na provázku před třemi lety způsobilo poprask. Asi dvacítka lidí, z nichž část patřila k příznivcům radikálního hnutí Slušní lidé, dokonce přerušila představení.

Režisér Oliver Frljič ve hře Prokletí tematizuje zneužívání dětí kněžími, v inscenaci Naše násilí a vaše násilí zase poukazuje na znásilňování muslimského světa křesťanským Západem.

Reklama

Doporučované