Hlavní obsah

Nejvyšší státní zástupce bude analyzovat zprávu Evropské komise o Babišovi. Nectí pravidla spravedlivého procesu, řekl premiér

Návrh zprávy Evropské komise o Babišově střetu zájmů si prostudují žalobci.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Nejvyšší státní zástupce a premiér Babiš si v neděli přes média vyměňovali názory kolem auditu Evropské komise.

Článek

Premiér Andrej Babiš se dostal do sporu s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem kvůli zprávě Evropské komise, podle které je Andrej Babiš ve střetu zájmů a která navrhuje, aby Česko vracelo stovky milionů korun, jež byly vyplaceny skupině Agrofert.

Pavel Zeman v České televizi řekl, že zjištění auditu jsou závažná a mohla by zavdávat podezření na trestný čin. Babiš v reakci na to uvedl, že jde jen o předběžný text, který je plný nepravd, a na adresu nejvyššího žalobce dodal, že nectí pravidla řádného a spravedlivého procesu, když nevyčká na závěrečný dokument.

Sedmdesátistránkový text navrhované auditní zprávy, který dorazil v angličtině, zveřejnila v pátek média, Česko ještě nemá oficiální překlad do češtiny a pak bude mít lhůtu na to, aby podalo k závěrům auditorů připomínky.

Auditoři se v materiálu zaměřují na čerpání dotací firmami z holdingu Agrofert, který Babiš vložil v únoru 2017 do svěřenských fondů. Podle návrhu dokumentu, který se ještě může měnit, je premiér po celé své vládní působení ve střetu zájmů, má vliv na firmu i na použití dotací z EU.

Nejvyšší státní zastupitelství si nyní podle Zemana vypracuje vlastní analýzu této předběžné auditní zprávy. „Pečlivě projdeme už předběžnou zprávu a vyhodnotíme, zda je namístě postupovat dále,“ uvedl nejvyšší státní zástupce v České televizi.

Podle Babiše je to „horlivá iniciativa“. „Nechce se mi věřit, že by odborník na úrovni nejvyššího státního zástupce docházel k tak ukvapeným závěrům místo toho, aby počkal na finální verdikt,“ uvedl premiér.

Nejvyšší státní zástupce však obratem premiérovi na dálku prostřednictvím ČTK vysvětloval, že český trestní proces je ovládaný zásadou legality a oficiality. „Znamená to, že orgány činné v trestním řízení, konkrétně policie a státní zastupitelství, musí konat vždy, jestliže se dozvědí o podezření z trestného činu. Za této situace státní zastupitelství konat musí,“ uvedl Zeman.

Vyjádřil se i ke zprávě Evropské komise. „Předpokládám, že i když je předběžná, není podvrhem a neobsahuje lživé údaje,“ doplnil Zeman.

Přestřelka mezi premiérem a jednou z nejvýše postavených autorit justice se odehrává poté, co se v Praze a v Česku odehrálo několik velkých demonstrací za nezávislost justice.

Právě o konci Pavla Zemana ve funkci se totiž začalo diskutovat ve chvíli, co premiér Babiš nečekaně – a hned poté, co policie návrhem na obžalobu ukončila jeho vyšetřování v kauze Čapí hnízdo – vyměnil obsazení v čele Ministerstva spravedlnosti.

Nová Babišova ministryně Marie Benešová se k okolnostem kolem auditu také vyjádřila. Uvedla, že nevidí důvod premiérovi ve sporu s Evropskou komisí nevěřit. Podle ní zákonné podmínky k vyřešení problému střetu zájmů splnil, když své firmy převedl do svěřenských fondů. Mluvit o možných škodách či vracení peněz do Bruselu pokládá Benešová za předčasné.

Reklama

Doporučované