Hlavní obsah

Splaceno za 10 let. Tady chytří nakupují byty

Foto: Profimedia.cz

Nejvyšší výnosy z nájemného v panelových domech ve větších městech jsou v Ústí nad Labem a Teplicích. Ilustrační snímek.

Reklama

Nejvyšší výnosy z nájemného v panelových domech ve větších městech jsou v Ústí nad Labem a Teplicích. Návratnost investice bytu koupeného pro další pronájem je v těchto městech zhruba deset let, v Praze třiadvacet. Vyplývá to ze studie společnosti Valuo.

Článek

Studie zkoumala situaci v patnácti městech České republiky, která co do počtu obyvatel patří mezi dvacítku největších. Hrubý výnos z nájemného se počítá jako podíl dvanáctinásobku čistého měsíčního nájmu a pořizovací ceny bytu. Hodnota se vyjadřuje v procentech. Na prvním místě skončilo na konci října Ústí nad Labem s 10,3 procenta, následovaly Teplice s necelými devíti procenty. Bronzovou příčku brala Ostrava s 8,4 procenta.

Na druhém konci žebříčku skončila Praha se 4,4 procenta a následně Brno (4,5 procenta) a České Budějovice (4,9 procenta). Společnost Valuo porovnávala prodejní a nájemní nabídkové ceny panelových bytů v osobním vlastnictví s výměrou 40 až 65 metrů čtverečních.

„Investici do bytu v Praze bych doporučil spíše investorům, kteří spekulují na dlouhodobý nárůst hodnoty bytu. Jako zajímavé lokality považuji například Palmovku nebo Žižkov, které jsou velmi blízko centra a kde atraktivita těchto lokalit bude ještě růst. V případě snahy maximalizovat návratnost pomocí nájmu bych se poohlédl spíše po menších krajských městech,“ uvedl Jan Boruta ze srovnávače realitních makléřů FérMakléři.cz.

Podle údajů poradenské společnosti Deloitte ceny bytů v Praze a krajských městech ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostly v průměru o deset procent na 60 700 korun za metr čtvereční. Ceny rostly zhruba stejným tempem jako loňský rok, tehdy byty podražily o 10,8 procenta.

Nejvíce ceny rostly u bytů v developerských projektech, meziročně o čtrnáct procent na 73 100 korun za metr čtvereční. Ceny bytů v cihlových domech vzrostly meziročně v průměru o osm procent na 60 500 korun za metr čtvereční. V panelových domech se zvýšily o 5,5 procenta na 46 300 korun.

Reklama

Doporučované