Hlavní obsah

Nejvyšší žalobce neuspěl, stíhání Grygárka je definitivně zastaveno

Libor Grygárek čelil dříve obvinění, že zneužil svou pravomoc.

Reklama

Nejvyšší soud odmítl dovolání, které v kauze bývalého vlivného tuzemského žalobce Libora Grygárka podal nejvyšší státní zástupce.

Článek

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman neuspěl s dovoláním, které podal v kauze bývalého náměstka pražského vrchního žalobce Libora Grygárka.

Nejvyšší soud – jak zjistily Seznam Zprávy – Zemanovo dovolání odmítl. Tím je definitivní, že stíhání Grygárka je zastaveno. Rozhodnutí dostalo Nejvyšší státní zastupitelství ve čtvrtek dopoledne.

„Nejvyšší státní zastupitelství aktuálně obdrželo rozhodnutí Nejvyššího soudu, ze kterého vyplývá, že Nejvyšší soud dovolání nejvyššího státního zástupce ve věci odmítl,“ uvedl mluvčí šéfa žalobců Petr Malý.

„Bližší komentář v tuto chvíli nemohu poskytnout, protože rozhodnutí máme k dispozici čerstvě a jeho zdůvodnění je potřeba nejprve podrobně prostudovat,“ doplnil Malý.

Podle Grygárka tak Nejvyšší soud vůbec neshledal důvod k věcnému projednání tohoto dovolání. „Neboť se jednalo pouze o diletantský a předem k neúspěchu odsouzený pokus toliko oddálit nebo alespoň rozmělnit blamáž z monstrózního policejního zásahu, jehož jsem byl také obětí,“ uvedl Grygárek.

Grygárkův advokát Radek Šmerda pak doplnil, že oni ještě rozhodnutí nedostali. „Nejvyšší státní zastupitelství ho má přednostně. Již mě to ani nepřekvapuje,“ prohlásil Šmerda.

V této kauze se vyšetřovatelé snažili dokázat, že Libor Grygárek pomáhal přikrýt podezřelé transakce jednoho z kdysi nejvlivnějších lobbistů a obchodníků v Praze Romana Janouška.

Městský soud v Praze již v dokumentu, který Seznam Zprávy popsaly, uvedl, že žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci nepředložili v tomto případu dostatek důkazů.

Podle městské soudkyně Zuzany Zápalkové nebyl ani jediný, který by dokazoval propojení předního žalobce s vlivným podnikatelem v době, kdy byly (na přelomu let 2008 a 2009) podle vyšetřovatelů trestné činy spáchány.

Bylo to právě v době, kdy švýcarské úřady začaly prověřovat podezření na praní špinavých peněz v souvislosti s účty, k nimž měl Roman Janoušek dispoziční právo (účty byly vedeny na firmu Botanic Finance, jež sídlí v Panamě, a na jméno Janouškovy matky).

Upozornila je na to v září 2008 banka v Ženevě, která na zmíněných účtech zajistila 197 milionů korun.

Švýcaři se kvůli vyšetřování obrátili na české úřady a požádali o informace, jestli je proti Janouškovi vedeno v Česku trestní řízení, ale podle dokumentu pražského městského soudu byli zklamáni. Alespoň podle toho, co uvedli při výslechu na policii, tak prý kvůli přístupu Čechů spadl tento případ pod stůl.

Zmíněná soudkyně Zuzana Zápalková však také uvedla, že Grygárkovi nelze vyčítat, že na základě zprávy ze Švýcarska nezahájil úkony trestního řízení proti Janouškovi.

Tato soudkyně ve svém rozhodnutí uvedla i další výtku k práci policistů. Podle ní nezískali důkaz, že by se Grygárek s Janouškem znali právě v době, kdy se řešila žádost o právní pomoc ze Švýcarska.

Ve druhé části tohoto případu byl Libor Grygárek vyšetřován, že ještě jako žalobce intervenoval v případu svého známého – bývalého majitele Grandhotelu Pupp a spoluvlastníka sklářského kolosu Crystalex Jana Součka. Toho tehdy policisté vyšetřovali kvůli podezření z úvěrového podvodu se škodou 77 milionů korun. Kauzu ale nakonec policie odložila.

A Městský soud v Praze loni v červenci řekl, že Libor Grygárek nemůže být za tento čin stíhán, protože je tento případ již promlčený.

Reklama

Doporučované