Hlavní obsah

Nejvyšší žalobce Zeman odmítá, že jeho lidé úmyslně kriminalizují komunální politiky

Sledujte vystoupení nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Žádné mohutné kriminalizování lokálních politiků neexistuje. S tímto sdělením dnes vystoupil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Článek

Představil výsledky aktuálně dokončené analýzy, která přináší komplexní pohled na problematiku trestné činnosti týkající se komunálních, resp. krajských politiků (zastupitelů, radních, starostů, primátorů, hejtmanů).

Státní zastupitelství tím chce vyvrátit nedávnou analýzu Unie obhájců ČR, která mluví o mohutném tažení žalobců proti komunálním politikům a popisuje trestní řízení vedená vůči voleným funkcionářům územních samospráv. Obhájci tvrdí, že počet obviněných zastupitelů roste, nejvíce to bylo v letech 2013 a 2014, kdy vyskočil o 300 procent.

„Výsledkem je, že spousta chytrých schopných lidí nechce v komunálních volbách kandidovat s odůvodněním, že se nenechají zavřít. Já objíždím obce, přednáším zastupitelům a vidím, jak moc jsou vystrašení. A naštvaní,“ řekl Petr Toman z vedení Unie obhájců ČR v rozhovoru pro Týdeník Echo.

Nejvyšší státní zástupce takové tvrzení ale odmítá. „Za pět let jsme měli 438 případů vyšetřování trestné činnosti volených funkcionářů samosprávných celků, což je 0,03 všech trestních řízení, tedy zcela zanedbatelný zlomek,” uvedl na tiskové konferenci Pavel Zeman. Dodal, ze téměř 85 procent případů bylo ukončeno ve fázi prověřování, tedy nedošlo ani k zahájení trestního stíhání.

Pavel Zeman chce vyvrátit náladu, která se přenesla i do Poslanecké sněmovny, jež v únoru jen s velkou nechutí a až na druhý pokus vydala policii ke stíhání dva poslance – pražského exprimátora Bohuslava Svobodu z ODS, obviněného v kauze Opencard, a Pavla Růžičku z ANO stíhaného kvůli prodeji obecního majetku v Postoloprtech, kde je radním.

Poslanci se kolegů zastávali a například lidovec Marek Výborný mluvil o „velké protikorupční hysterii“. Vznikl dojem, že policie a žalobci se místo chytání zločinců více věnují kriminalizaci politiky – nejčastěji jde o trestný čin porušení povinností při správě cizího majetku.

Reklama

Související témata:

Doporučované