Hlavní obsah

Nejvýznamnější olomoucké fotografy zmapuje knižní edice

Foto: Shutterstock.com/Kornev Andrii, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Práce nejvýznamnějších olomouckých fotografů, kteří se zapsali do historie a učebnic fotografického umění, udávají trendy a vysloužili si mezinárodní věhlas, zmapuje knižní edice Olomoučtí fotografové. Vydá ji Muzeum umění.

Článek

První díl série již vyšel, rekapituluje tvorbu ikony portrétové fotografie a ženského aktu Miloslava Stibora, mluvčí muzea Tomáš Kasal.

Plánovaná série čerpá z bohatého fotografického fondu Muzea umění Olomouc, který mimo jiné zahrnuje díla významných fotografů z olomouckého regionu. Edice bude vycházet ve dvojjazyčném, anglicko-českém formátu. „Jedním z hlavních cílů edice je totiž kromě zmapování života a díla významných a často opomíjených autorů, kteří v Olomouci působili či působí od počátku 20. století do současnosti, rovněž oslovit i zahraniční čtenáře a instituce a ukázat Olomouc jako kulturní region střední Evropy, kde vzniká kvalitní autorská tvorba na mezinárodní úrovni,“ uvedl ředitel Vydavatelství UP Aleš Prstek.

Prvním dílem z knižní edice Olomoučtí fotografové je sonda do unikátního černobílého světa portrétů, aktů a detailů Miloslava Stibora. Významný český fotograf a vysokoškolský pedagog zemřel před deseti lety. „Málokterému autorovi se poštěstí, že jeho dílo obletí doslova celý svět, je kopírováno a publikováno v nejrůznějších souvislostech a stane se takřka ikonou svého žánru. K těm nemnoha patří právě olomoucký fotograf Miloslav Stibor,“ uvedla kurátorka Muzea umění Štěpánka Bieleszová.

Fotograf vytvořil v 60. a 70. letech 20. století řadu na svou dobu převratných fotografických aktů a prostých krajinářských záběrů. Nejvíce jej však proslavil cyklus 15 fotografií pro Henryho Millera, včetně ikonického aktu Miller č. 7, inspirovaný kultovní a ve své době provokativní a soudními spory vláčenou knihou Obratník Raka. „Cyklus ze tmy se vynořujících torz ženských těl s naturalistickými detaily pokožky a ochlupení vzbudil ohlas ihned po svém zveřejnění,“ doplnila Bieleszová. Kniha rekapitulující dílo Miloslava Stibora, který za svého života získal mimo jiné prestižní ocenění MFIAP od Mezinárodní federace umělecké fotografie, byla představena v minulých dnech v prostorách Moravského divadla Olomouc, kde byla k vidění výstava slavného Stiborova cyklu.

Kromě pilotní knihy, mapující Siborovo dílo, vyjdou v edici Olomoučtí fotografové také například publikace o Petru Zatloukalovi, Markétě Lehečkové, Zdeňku Sodomovi, Michalu Macků, Michalu Kalhousovi, Karlu Kašpaříkovi či skupině DOFO. Podrobnosti lze nalézt na photographers.upol.cz.

Reklama

Doporučované