Hlavní obsah

Nejžádanější byt v Česku. Podívejte se, jak vypadá

Foto: RE/MAX

Nejhledanějším bytem je 3+1 ve druhém patře a výš.

Reklama

Z analýzy dvou milionů vyhledávání na realitních serverech vyplynulo, jak si Češi představují ideální byt. Tedy alespoň takový, na který jejich možnosti stačí. Projděte si, jak se liší regiony a Praha a podle čeho lidé bydlí.

Článek

Jak vypadají představy o vlastním bydlení českého národa? Na to pro Seznam Zprávy odpověděly analýzy realitní platformy Sreality.cz a společnosti Reas.cz, která se na prodej bytů v Česku zaměřuje. Data se hodnotila za první polovinu září. „Podívali jsme se na vyhledávání nabídek nemovitostí určených k prodeji na největším českém realitním portále Sreality.cz. Celkem jsme zanalyzovali přes milion zadaných požadavků,“ říká Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz. Lidé pochopitelně hledají podle lokality, ceny a typu vlastnictví, další jejich filtry jsou ale zajímavější.

Z dat, která mají Seznam Zprávy k dispozici, je třeba vymezit dvě oblasti, a to českou metropoli a velká města, jako je například Brno, a dále regiony ve zbytku republiky.

„Lidé v regionech často sní o bydlení v domě se zahradou. V určité fázi je romantická představa toho, jak děti vyrůstají na dvorku, velmi častá. Pak ovšem děti dorůstají, dojíždějí do škol, rodiče za prací, lékařem, za kulturou a zjistí, že potřebují k životu město. Stěhování z města do okolí a po letech zpět, je velmi časté,“ popisuje ze zkušenosti mluvčí realitní společnosti RE/MAX Tomáš Hejda.

„Lidé ve velkých městech naproti tomu většinou sní o tom, že ve městě zůstanou, ale chtějí žít ve velkém bytě, kde bude mít každý svůj vlastní pokoj. Ideálně by mělo jít o nový, pěkný dům s dobrým okolím, hned u zastávky MHD a v blízkosti škol a veškerého zázemí. Pak ovšem zjistí, že takové byty neexistují nebo jsou cenově naprosto nedostupné,“ dodává.

Jaké jsou tedy ty základní požadavky, které by měl byt průměrného Čecha splňovat? Na velikosti záleží. Největší zájem je podle analýzy Sreality a firmy Reas o byty velikosti 70 metrů čtverečních.

A dispozice? V průměru 3+1, tedy byt, kde svůj prostor nalezne hned vícečlenná rodina. Ať už kupuje byt rodina nebo bezdětný pár, ve většině případů klienti vždy myslí na nějaké místo navíc – třeba na dětský pokoj pro dítě, které ještě nemají.

Jedním z těch nejdůležitějších faktorů je pak samozřejmě cena. Právě ta byla jedním z důvodů, proč je třeba rozlišovat bydlení v hlavním městě a ostatních částech republiky. V Česku se průměrná cena za byt o dispozicích 3+1 pohybuje kolem 4,8 milionu korun. V Praze je pak částka výrazně vyšší.

„Nejvíc se samozřejmě vyhledávají nemovitosti v Praze. Pokud se podíváme na jednotlivé městské územní obvody, nejčastěji se ve filtru objevuje Praha 4,“ sdělila Hana Kořínková, manažerka týmu inzertních služeb Sreality.cz. U nemovitostí v různých částech Prahy podle ní uživatelé nejčastěji do filtru zadávají dispozici bytu 3+kk i v kombinaci s jinými typy, dále chtějí novostavbu nebo nemovitost ve velmi dobrém stavu a v osobním vlastnictví.

Nejčastěji je cena v hlavním městě omezena na 8 000 000 Kč nebo méně. Pro nemovitosti v Brně a Brně-venkov uživatelé volí stejné parametry jako u pražských nemovitostí s tím rozdílem, že nejčastěji zadávají cenu omezenou na 6 000 000 Kč nebo méně.

Obecně vzato se Češi podle dostupných dat výrazně více zajímají o byty blíže zeleni, tedy na okrajích krajských měst, a konkrétně obyvatelé Prahy často hledají svůj „vysněný“ byt spíš ve Středočeském kraji než v centru města.

„Co se týče lokace bydlení, tak ji uživatelé nejčastěji upřesňují na úrovni okresu (ve 47 % případů), poté na úrovni obce (ve 23 % případů). Na úrovni kraje zůstává 13 % vyhledávání. Zbývající vyhledávání mohou mít zadanou už přímo konkrétní adresu, čtvrť nebo třeba i zahraniční lokaci,“ uvádí datová analytička Šarlota Smutná.

Velkou roli hraje také dopravní dostupnost. „Poměrně žádaný je v těchto lokalitách vlak, který díky Masarykovu nádraží zajíždí v podstatě do centra Prahy, čehož lidé stále více využívají. Pokud kupující chtějí zůstat v Praze (nebo v jiném centru většího města), vidíme oproti bydlení v menších městech a obcích výrazný nárůst zájmu o balkon nebo terasu,“ říká Michal Makoš, zakladatel a šéf realitní společnosti Reas.cz.

Co by podle analyzovaného vyhledávání nemělo v bytě chybět, je určitě výtah. Jeho přítomnost má na výslednou cenu výrazný dopad. Například v Praze může mezi bydlením s výtahem a bez udělat rozdíl v řádu stovek tisíc korun.

Nejméně oblíbené jsou byty v přízemí

S tím zároveň souvisí také poschodí, ve kterém by průměrný Čech chtěl bydlet. „Při specifikaci patra v domě uživatelé nejčastěji zadávají filtr od druhého patra výše. Méně oblíbené jsou tedy byty v přízemí,“ uvádí Pavel Kolář, manažer produktového týmu Seznam.cz.

„Co se týká ceny, i zde velmi záleží na tom, v jakém poschodí se byt nachází,“ potvrzuje Makoš za Reas.cz.

„Pokud bychom v praxi vycházeli z nějaké průměrné ceny za byt 3+1 v pětipatrovém domě, řekněme v průměrné ceně 4,8 milionu korun, tak přízemí bude zhruba o 10 procent levnější, tedy o 480 000 Kč, a poslední patro cca o pět procent levnější. Průměrná cena by tak klesla přibližně o čtvrt milionu korun,“ vysvětlil.

A jak dlouho trvá najít ideální byt? Těžká otázka, protože každého motivuje pro koupi bytu něco jiného a to velmi ovlivňuje jeho ochotu čekat. Co však z dostupných dat víme poměrně přesně, je průměrná doba, za jak dlouho se byt prodává – u tradičního prodeje, tedy s inzerátem nebo realitkou, je to šest měsíců.

Reklama

Doporučované