Hlavní obsah

Nejzavřenější město kvůli covidu slaví. Po měsících dostali lidé trochu svobody

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé Melbourne vyrazili oslavovat do ulic již v noci.

Reklama

Metropole Melbourne po devíti měsících ruší nejtvrdší formu lockdownu. Díky němu si vysloužila přezdívku „nejzavřenější město na světě“. Zmírněná opatření se budou zatím týkat jen očkovaných.

Článek

Podle australských médií strávilo Melbourne od března loňského roku v uzávěře 262 dní, tedy bezmála devět měsíců, což podle médií představuje nejdelší koronavirový lockdown na světě. Zmírnění opatření proto obyvatelé Melbourne v pětimilionové metropoli slavili už v noci na pátek (čtvrtek večer SELČ). Ve městě byly slyšet ohňostroje i bouřlivý jásot, napsala stanice BBC.

Skončila tak například omezení týkající se pohybu nebo zákazu nočního vycházení. Pod restrikcemi mohou naopak otevřít bary a restaurace, v jejichž vnitřních prostorách může být 20 plně očkovaných zákazníků a ve venkovních 50 lidí. Zavřené dále zůstávají obchody, které by se měly otevřít po dosažení 80procentní proočkovanosti populace, stále není možné z města vycestovat a zakázané jsou i kulturní a zábavní akce. Proočkovanost ve státě Victoria se aktuálně pohybuje kolem 70 procent u lidí starších 16 let.

„Díky tomu, co všechno obyvatelé Victorie dokázali, se můžeme od zítřka vracet k věcem, které milujeme,“ napsal ve středu na Twitteru premiér Victorie Daniel Andrews. „Díky, Victorie, jsem opravdu hrdý,“ uvedl dále. Dodal nicméně, že nové svobody se budou týkat jen těch, kteří se nechali očkovat. Neočkovaní si podle Andrewse budou muset počkat na zrušení restrikcí, které již neplatí pro očkované, až do příštího roku.

Lockdown ve státě Victoria vešel poprvé v platnost loni 16. března na dobu čtyř týdnů. Prodloužen byl nejméně šestkrát, informuje britský deník The Guardian. Tamní obyvatelé mohli domovy opouštět pouze ze zásadních důvodů, jako je například práce, vzdělávání, cvičení, nákupy nebo návštěva lékaře.

Od propuknutí epidemie ve státě Victoria se nakazilo 71 tisíc Australanů a zemřelo jich 990. Týdně vyšel lockdown na jednu miliardu dolarů, předpokládá Victorijská obchodní a průmyslová komora.

Reklama

Doporučované