Hlavní obsah

Nejzelenější ostrov Evropy. Řecko chystá unikátní ekologický experiment

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Astypalaia bude fungovat jen díky obnovitelným energiím.

Reklama

Řecký ostrov Astypalaia se má stát premiantem v otázkách ekologie. Ostrov chce být plně závislý jen na obnovitelných energiích, auta plánuje nahradit elektromobily a chystá i samořídící autobusy.

Článek

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis ve středu oznámí podrobnosti projektu, jehož cílem je přeměna ostrova Astypalaia v jihovýchodním Egejském moři na „zelený ostrov“.

Celý ostrov by měl v budoucnu fungovat pouze na bázi obnovitelných zdrojů, od elektřiny po dopravu. Z 1500 automobilů na ostrově jich bude okamžitě nejméně tisíc nahrazeno elektromobily. Prvních šest dobíjecích stanic už tamní samospráva otevřela.

K přechodu na elektromobilitu či dopravu na jízdních kolech mají obyvatelům ostrova pomoci vládní granty. Do roku 2026 by také měly být všechny autobusy na ostrově samořídící, informoval server Euractiv. Aby k tomu ale mohlo dojít, musí celý ostrov nejprve přejít na technologii 5G a upravit svoji infrastrukturu.

V rámci projektu má také vzniknout hybridní elektrárna, skládající se z větrných turbín, fotovoltaického parku a akumulačních baterií, která bude dodávat elektřinu pro celý ostrov. Německá automobilka Volkswagen už darovala čtyři elektrická vozidla místní policii, pobřežní stráži, civilní letecké službě a obci Astypalaia.

Řecko patřilo mezi členské státy EU, které nepožadovaly uložení přísných sankcí za emisní skandál Volkswagenu, známý jako Dieselgate. Volkswagen v roce 2015 reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že do milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software, který umožňoval manipulovat s testy emisí. Auta díky tomu při kontrolách produkovala výrazně méně emisí než při běžné jízdě.

Reklama

Doporučované