Hlavní obsah

Nejzkorumpovanější země Evropy. Desítky politiků i policistů si tu na svůj majetek nemohly vydělat

Jezdí luxusními automobily v hodnotě milionů, vydělat si na ně nemohli. I tak vypadá korupce na Ukrajině, podívejte se.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Víte, jaká země v Evropě má nejvyšší míru korupce? Je to Ukrajina. Ve světovém žebříčku „čistoty“ je podle organizace Transparency International ze 168 sledovaných zemí až stotřicátá.

Článek

„Korupce je na Ukrajině systémem,” říká analytik z Katedry ruských a východoevropských studií FSV UK Karel Svoboda. „Kořeny korupce spadají už do dob Sovětského svazu a během období samostatnosti země se s tím novým politikům nepovedlo nic udělat.“

Po tlaku západoevropských států byl na Ukrajině zřízen Národní antikorupční úřad. Zatím se mu ale díky zkorumpovaným soudům i policii zlepšit současnou situaci příliš nedaří.

Skandál byl třeba ohledně majetkových přiznání některých politiků. Zjistilo se totiž, že vlastní flotily luxusních automobilů, diamanty, domy, pozemky a miliony dolarů v hotovosti, na které si ale nemohli za svého života vydělat. Podívejte se na investigativní reportáž Rádia Svobodná Evropa a rozhovor s analytikem Karlem Svobodou (viz video výše).

Reklama

Související témata:

Doporučované