Hlavní obsah

Nejznámější ohnisko covid-19 zhaslo, Karvinsko se vrací k normálnímu životu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Reklama

Ve čtvrtek vzrostl počet lidí nakažených covidem-19 v souvislosti s Dolem Darkov společnosti OKD v Karviné o pět na 470.

Článek

Krajská hygienická stanice (KHS) v Ostravě zrušila mimořádná opatření zavedená kvůli šíření koronaviru na Karvinsku. Povolila akce nad 100 lidí i návštěvy ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Města a obce v okrese Karviná už rovněž nemusí pravidelně provádět dezinfekci veřejných prostranství. Zrušení opatření dnes (KHS) oznámila na svých internetových stránkách.

Opatření souvisela s ohniskem nákazy nemoci covid-19 v karvinském Dole Darkov společnosti OKD. Kvůli tomu se 25. května neuvolnila část opatření, která se rušila jinde v Česku. Povinnou dezinfekci nařídila KHS od 28. května. Hromadných akcí se taky nyní může účastnit až 500 lidí, což je limit stanovený nařízením Ministerstva zdravotnictví.

Ve čtvrtek vzrostl počet lidí nakažených covidem-19 v souvislosti s Dolem Darkov společnosti OKD v Karviné o pět na 470. Do evidence hygieniků přibyl jeden zaměstnanec dolu a čtyři rodinní příslušníci.

V evidenci je tak už celkem 314 pozitivně testovaných zaměstnanců dolu (včetně 22 polských pendlerů) a 149 jejich příbuzných. Dalších sedm pozitivně testovaných jsou lidé z jiných firem, které v dole provádějí třeba údržbu.

„Situace v Moravskoslezském kraji je nadále stabilizovaná, ke čtvrtku je hlášeno 1755 pozitivních, za posledních 24 hodin přibylo 18 osob, ve výskytu stále dominuje okres Karviná, kde je hlášeno celkem 14 nových onemocnění,“ uvedla KHS. Mimo ohnisko Dolu Darkov bylo v okrese Karviná zaznamenáno devět nových případů covidu-19.

„Situace v ostatních regionech Moravskoslezského kraje zůstává příznivá, dnes byla hlášena opět čtyři nová onemocnění, tři případy v Ostravě a jeden v okrese Frýdek-Místek,“ uvedli hygienici.

Mezi regiony nejvíce zasažené koronavirem patří Karvinsko, Praha a Olomoucko, dohromady tam od počátku června přibylo přes 200 nakažených. Ve většině dalších okresů se nákaza šíří minimálně.

V Moravskoslezském kraji patří mezi „mikroohniska“ i bohumínská nemocnice, kde se od pozitivního pacienta nakazili dva lékaři a jedna sestra. V Praze se zase virus rozšířil v amatérském hokejovém týmu, když se od jednoho nakaženého hráče infikovalo šest dalších.

Reklama

Související témata:

Doporučované