Hlavní obsah

Nejznečištěnější země EU si neví rady se špinavým ovzduším, použije drony

 

Reklama

Nově vyvinuté stroje dokáží měřit čistotu vzduchu v jakýchkoli podmínkách, tvrdí jejich tvůrci.

Článek

Polsku, které má podle dat místní vlády nejvíce znečištěné ovzduší v Evropě, přišli na pomoc tamní technologové. Vyvinuli speciální dron, takzvanou „létající laboratoř", která zvýší přesnost při testování míry znečištění ovzduší.

Dron přitom přináší velmi přesné informace. Může měřit i tu nejmenší koncentraci škodlivin ve vzduchu, které nejsou pouhým okem viditelné. Adam Szade, jeden z konstruktérů, uvedl: „Je to inovativní způsob, jak bojovat proti zdravotním hrozbám, které znečištění přináší."

Jak dron funguje, popsal inženýr Marcin Fisior: „Nejprve senzory v dronu nasají vzduch, který chtějí zkoumat. Ten poté laserové senzory analyzují a mikroprocesor vypočítá všechny potřebné výsledky. Ty pošle do našeho serveru."

Polské ovzduší patří k nejznečištěnějším v Evropě. Drony by měly stav zlepšit.

Podle autorů přitom jejich stroje dokážou míru znečištění měřit i v nepříznivém počasí. Nyní vědci pracují na menší mobilní laboratoři, kterou by mohly přenášet i menší stroje.

Žaloba kvůli špinavému vzduchu

Polsko už kvůli problémům se znečištěným ovzduším stanulo před Soudním dvorem Evropské unie. Čelí obvinění, že dostatečně neřeší špatnou kvalitu ovzduší. Jedním z největších problémů zůstává právě rozsáhlé spalování uhlí v domácnostech.

Jedovatý vzduch z lokálních topenišť ničí například přírodně cennou lokalitu, jižní oblast blízko lyžařského střediska v Tatrách.

Podle Evropské komise kvůli znečištěnému ovzduší ročně na kontinentu zemře předčasně 400 tisíc obyvatel.

Reklama

Související témata:

Doporučované