Hlavní obsah

Krejčířova vila v Černošicích vyhořela. Škoda 20 milionů, dalších 40 milionů hasiči uchránili

Někdejší vilu uprchlého odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře zasáhl požár.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pravděpodobnou příčinou vzniku požáru někdejší vily uprchlého odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře v Černošicích u Prahy je nedbalost nebo úmysl, řekl velitel zásahu.

Článek

Aktualizace

15:01 – Text jsme rozšířili poté, co hasiči požár uhasili. Nově jsme doplnili informace o pojistce.

Bývalou vilu po uprchlém a odsouzeném zločinci Radovanu Krejčířovi zachvátil v noci na úterý požár.

V Černošicích u Prahy s ním bojovalo osm jednotek hasičů, oheň zničil téměř celou střechu. Hasiči zásahem uchránili majetek v hodnotě 40 milionů korun, škoda po požáru vyskočila na 20 milionů korun.

Hasiči požár uhasili zhruba po devíti hodinách kolem jedenácté hodiny dopolední. Na místě zůstali vyšetřovatelé, aby se pokusili zjistit přesnou příčinu požáru.

„Dům byl odpojený od elektrického proudu i plynu, je tak zřejmé, že příčinou požáru nebyla technická závada například na elektrospotřebiči,“ řekli agentuře ČTK velitel zásahu Martin Vondra a mluvčí hasičů Vladimíra Kereková.

Požár rodinného domu v Černošicích byl nahlášen pět minut před druhou hodinou ranní. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Nezvaní hosté v opuštěné vile Radovana Krejčíře.Video: Hanuš Hanslík

Vila, ze které Krejčíř jako jedna z hlavní postav českého podsvětí uprchl v roce 2005 policii, je celá léta neobývaná. Kvůli Krejčířovým dluhům na ni byla uvalena exekuce, ale ani na několik pokusů se ji nepodařilo v několika aukcích prodat a její cena klesla už pod polovinu původní vyvolávací ceny.

Zda je objekt pojištěný, není jasné. „Nemovitost může pojistit pouze její vlastník, tedy paní Krejčířová. Soudní exekutorka, která je pověřena dražbou nemovitosti, tuto proceduru tudíž učinit nemohla. Zda paní Krejčířová, na níž je vila napsána, nemovitost pojistila, není soudní exekutorce známo,“ sdělila ČTK mluvčí Exekutorské komory Lenka Desatová.

Do opuštěného a chátrajícího objektu, v němž si kdysi Krejčíř nechal nechal vybudovat vnitřní i venkovní bazén, saunu, výtah, squashové kurty, luxusní mramorové schodiště i pověstné akvárium, v němž choval žraloka, chodili zloději a podle řady videí zveřejněných na internetu se vila stala také cílem dalších návštěvníků.

Video: Krejčířova vila se stala terčem zlodějů

Krejčířova vila. Psala se tu historie zločinu. Ale nikdo to nechce ani za polovinu ceny.Video: Seznam Zprávy

Padesátiletý Krejčíř patří podle různých svědectví k nejbrutálnějším a nejbezohlednějším lidem, kteří se dostali do rozporu se zákonem.

Z Česka uprchl před policejním vyšetřováním v červnu 2005 při domovní prohlídce právě černošické vily, v současnosti je ve vězení v Jihoafrické republice. Česko požaduje jeho vydání, v minulosti na něj vydalo několik mezinárodních zatykačů.

V České republice byl pravomocně odsouzen za podvody s akciemi Tepláren Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5 k souhrnnému trestu 10,5 roku vězení.

V případu tunelování firmy Čepro ho český soud poslal za mříže na 15 let, mimo jiné za přípravu vraždy celníka. Do tohoto trestu se započítává i jeho dřívější odsouzení.

V JAR si odpykává 35 let vězení za pokus o vraždu, obchod s drogami a únos.

Reklama

Doporučované