Hlavní obsah

Někdejší přední kriminalista Josef Doucha byl obžalován v korupční kauze

Někdejší přední pražský kriminalista Josef Doucha byl obžalován v korupční kauze.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Státní zástupce Radim Dragoun podal ve stejné kauze obžalobu také na chomutovského soudce Ivana Nováka.

Článek

K soudu míří korupční případ chomutovského soudce Ivana Nováka a advokáta Josefa Douchy.

Ten patřil v éře minulého režimu k předním kriminalistům, řešil mimo jiné případ spartakiádního vraha v roce 1985 a po roce 1989 šéfoval útvaru pro boj s organizovaným zločinem.

Obžalobu na oba muže podal státní zástupce.

Podle něj Doucha předal Novákovi úplatek 80 tisíc korun za podmíněné propuštění podnikatele Tomáše Maliny z vězení.

Douchův advokát Jiří Teryngel to odmítá. „Úplatek nebyl přijat ani poskytnut. K tomu chybí důkazy. Je to založeno na nepřímých důkazech a domněnkách,“ uvedl pro Seznam.

Připouští však, že advokát Doucha v kontaktu se soudcem byl. „Já jsem navrhoval, aby byla věc postoupena jako kárné provinění k České advokátní komoře,“ řekl Jiří Teryngel.

Policisté tvrdí, že mají zdokumentováno, jak se Novák a Doucha nejprve potkali před nákupním centrem. Poté spolu seděli v prodejně Novákova syna.

V ní byli sami, ale policisté monitorovali, jak si Doucha i Novák během schůzky několikrát odskočili na záchod. Kde přesně se údajné předání úplatku uskutečnilo, vyšetřovatelé nezjistili.

I soudce Novák stejně jako Douchův advokát tvrdí, že si peníze nepředali. Novák při výslechu popsal, že 80 tisíc v ten samý den vracel ženě, která si od něj chtěla koupit byt ve Vejprtech. Tady Novák bydlí a vlastnil tu také bytový dům s deseti byty.

Zmíněná žena od obchodu odstoupila, a proto jí měl soudce, jak tvrdí, jednu ze splátek vracet. Když jí Novák peníze dal, detektivové ji zadrželi, peníze si nafotili a poté je vrátili zpět.

Nováka policisté sledovali až domů. Několikrát autem zastavoval a na kruhovém objezdu se otočil třeba i třikrát dokola, než si vybral cestu, kterou pojede. Při výslechu před policisty tvrdil, že o nich věděl.

Během této cesty navíc Nováka zastavili také celníci. Při kontrole mu v autě ale žádné další peníze nenašli.

Žalobce Radim Dragoun Seznamu popsal, jak podle něj soudce Novák propuštění za úplatek zařídil.

„Soudce nejprve manipuloval s přidělením konkrétního spisu konkrétnímu soudci. Dále mělo dojít k nezákonnému rozhodnutí ve prospěch jednoho z odsouzených, který vykonával trest ve věznici Všehrdy,“ řekl Radim Dragoun.

Obžalobu státní zástupce podal k Okresnímu soudu v Chomutově. Ještě kauzu soudci nechtějí. Důvodem je známý fakt, že tam Novák působil. Proto chce vedení zdejšího soudu, aby Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodl, kdo má jeho případ řešit.

Reklama

Doporučované