Hlavní obsah

Někdejší Šlachtův elitní detektiv před soudem. Podle žalobce vyzradil akci

Luděk Vokál u soudu.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Exdetektiv Luděk Vokál, jemuž podle trestní sazby v případě odsouzení hrozí až 5 let vězení, jakoukoliv vinu popírá.

Článek

Obvodní soud v Praze 5 začal řešit případ někdejšího detektiva Útvaru pro boj proti organizovanému zločinu Luďka Vokála.

Muž, který býval jedním z nejdůležitějších detektivů elitního útvaru v éře, kdy jej vedl Robert Šlachta, je obžalován, že poskytl informace o chystaném zásahu lidem, kterých se mohl týkat. Konkrétně měl varovat brněnského podnikatele a někdejšího policejního informátora Albina Arifoviče.

Žaloba uvádí, že Vokál poslal z tabletu prostřednictvím služby Viber několik textových zpráv na číslo Arifovičovy partnerky o chystané razii v rámci akce známé pod názvem Vidkun, která se týkala významných osob z policie a z politiky.

Vokál, jemuž podle trestní sazby v případě odsouzení hrozí až 5 let vězení, jakoukoliv vinu popírá.

Soud sice Vokálovi doručil předvolání pozdě, ale Vokál k soudu přišel a souhlasil se zahájením jednání.

Jeho advokát hned na začátku podal námitku, podle které není Obvodní soud pro Prahu 5 místně příslušný pro projednání této věci, ale tuto námitku soud odmítl.

Státní zástupce pak přečetl obžalobu, po které začal výslech Vokála. Po dobu výslechu soud z jednání vyloučil veřejnost, protože mohou zaznít utajované skutečnosti.

Na dopoledne soud jako svědky předvolal i Albina Arifoviče s jeho manželkou, ale ti se k soudu nedostavili. Soud má přitom od pošty potvrzeno, že předvolání včas dostali. Oběma soud vyměřil pokutu 5 tisíc korun.

Luděk Vokál letos na jaře navíc skončil v ukrajinské policejní cele. Na Ukrajině byl obviněn z prodeje zakázaných zařízení, konkrétně techniky sloužící k provádění odposlechů. Ačkoliv tamní vyšetřování pokračuje, ukrajinské úřady už Vokálovi povolily návrat do České republiky.

Proces v Praze dnes soud odročil na listopad.

Reklama

Doporučované