Hlavní obsah

Někdejší vlivný muž Prahy skončil před soudem. A na chodbě útočil na novináře

Jak reagoval kdysi vlivný pražský hráč na novináře?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Obžalovaný bývalý ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák odmítá obžalobu v kauze údajného tunelování.

Článek

Městský soud v Praze pokračuje výslechy obžalovaných v projednávání asi nejočekávanější kauzy roku, údajného tunelování pražského dopravního podniku za skoro půl miliardy korun.

Zatím nejemotivnějším okamžikem procesu bylo vystoupení exředitele Dopravního podniku hlavního města Prahy Martina Dvořáka. Ten vypovídal jako první obžalovaný a pro soud si připravil powerpointovou prezentaci, která začínala titulkem Vnímání a pravda.

Dvořákovu prezentaci v soudní síni nebylo možné natáčet. Když se ho ale novináři ptali na jeho obhajobu na chodbě soudní budovy, začal vyjadřovat nespokojenost s tím, jak o případu referují.

Rozčiloval se, že média dělají hrdiny ze státních zástupců a z obžalovaných dělají zločince.

Žádal také otevřenou veřejnou konfrontaci se státním zástupcem.

Martin Dvořák prohlašuje stejně jako ostatní obžalovaní, mezi nimiž je i lobbista Ivo Rittig, že je nevinný.

Hájí se především tím, že nebyla způsobena žádná škoda. Fakt, že nyní dopravní podnik žádá náhradu škody ve výši 460 milionů korun, označuje za nesmysl.

Podle obžaloby ale Dvořák trestný čin spáchal a měl z toho finanční prospěch. Po svém nástupu do vedení dopravního podniku – jak tvrdí žalobce – vypověděl řadu smluv a podnik pak uzavíral nové.

Předmětem obžaloby jsou smlouvy týkající se výroby a distribuce jízdenek. Z každé dodané jízdenky mělo jít podle obžaloby 17 haléřů do karibské firmy ovládané lobbistou Ivo Rittigem. Část peněz pak podle obžaloby končila na účtech firem v Hongkongu, které byly podle obžaloby určeny právě Dvořákovi. Některé peníze končily podle státního zástupce na účtu Dvořákovy matky.

Martin Dvořák před soudem vysvětloval, že dopravnímu podniku peníze ve skutečnosti ušetřil.

Soud předpokládá, že bude kauzu řešit nejméně rok.

Reklama

Související témata:

Doporučované