Hlavní obsah

Někdo se dívá. Google čelí žalobě za sledování polohy uživatelů

Foto: https://pixabay.com/

Ilustrační fotografie.

Reklama

Velké technologické společnosti čelí v posledních letech čím dál častěji žalobám. Mohou si však za to tak trochu samy.

Článek

Generální prokurátor amerického státu Arizona Mark Brnovich podal žalobu na technologický gigant Google za to, že společnost měla nelegálně – bez jejich souhlasu – sledovat uživatele Androidu.

Polohové služby: Vypnuto?

Představte si to, že ručně zakážete funkci sledování polohy, ale i přesto vás někdo špehuje. Podle tvrzení prokuratury měla jednička mezi vyhledávači udržovat sledování polohy u aplikací spuštěných na pozadí pro určité funkce, jako je počasí nebo webové vyhledávání pomocí vyhledávače a vlajkového prohlížeče společnosti Google Chrome. Pomohlo jen vypnutí sledování na úrovni systému.

Není to poprvé, co společnost řeší problém se sledováním polohy uživatelů používajících její systém. Za sebou už má obavy ohledně ochrany osobních údajů. V reakci na ně přijala různá opatření – například snazší automatické mazání údajů o poloze nebo zásahy proti zneužívání aplikací třetích stran, které to dělají bez souhlasu. Google se sice ochranu soukromí snaží zlepšovat, na druhou stranu je ale těžké se plně orientovat v tom, co o uživatelích ví a z jakých zdrojů data schraňuje.

Jste mimo, zní z Googlu

Generální prokurátor žádá soud, aby společnost vrátila zisky, které mohla vydělat zpeněžením těchto údajů prostřednictvím reklam zobrazovaných obyvatelům Arizony. Uvádí také, že podle zákonů státu pro boj proti podvodům může společnost Google dostat pokutu 10 tisíc dolarů. Ještě jednou: 10 tisíc dolarů. To je pro technologického giganta naprosto nicotná částka.

Podle společnosti je ale vedle jak prokurátor, tak právníci. „Nesprávně charakterizovali naše služby. Do svých produktů jsme vždy zabudovali funkce ochrany osobních údajů a poskytovali robustní ovládací prvky pro údaje o poloze,“ uvedl mluvčí firmy pro technologický server The Verge.

Brnovich je ale přesvědčen, že obří společnosti se spoustou peněz si dělají, co chtějí, řekl v rozhovoru pro list The Washington Post. „Chtěl jsem, aby Google dostal zprávu, že v Arizoně došlo ke státnímu spotřebitelskému podvodu. Mohou to být nejinovativnější společnosti na světě, ale to neznamená, že jsou nad zákonem,“ ostře kritizuje velké firmy prokurátor.

Boj proti gigantům

Google se stejně jako další velké technologické společnosti potýká s řadou regulačních a právních otázek. Vymáhání antimonopolních předpisů a ochrany soukromí v Evropské unii v posledním desetiletí jen pro Google vyústilo v pokuty za více než miliardu dolarů.

Stejnou cestou se nyní pustili američtí politici a regulátoři. Sjednotili se do jednoho šiku napříč ministerstvem spravedlnosti, Federální obchodní komisí (FTC) a zákonodárci, aby i „nedotknutelné“ kolosy dodržovaly antimonopolní předpisy, ochranu soukromí a další zákony. Tyto normy si totiž „technoobři“ přizpůsobili a zákonodárci s nimi nestačili držet krok.

Například král videí YouTube, dceřiná firma Googlu, se minulý rok dohodl s FTC ohledně porušení zákona o ochraně soukromí dětí. Google je mezitím vyšetřován všemi padesáti státními zástupci a stal se předmětem pozornosti širší protimonopolní sondy ministerstva spravedlnosti. Takže si nebudeme nic nalhávat – na žaloby je firma prostě zvyklá.

Reklama

Doporučované