Hlavní obsah

Někdo zapálil během Prague Pride duhovou vlajku a do lidí střílel z mostu rachejtle

K incidentu došlo ve čtvrtek kolem desáté hodiny večerní.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Organizátoři festivalu už případ nahlásili policii, která po výtržníkovi pátrá.

Článek

Zatím neznámý pachatel zapálil ve čtvrtek večer na mostě Legií duhovou vlajku LGBT komunity a střílel pyrotechniku do lidí na Střeleckém ostrově.

K incidentu došlo během probíhajícího festivalu Prague Pride, který oslavuje LGBT komunitu. Organizátoři festivalu případ nahlásili policii, která následně prohledala most Legií i Střelecký ostrov.

PR manažerka festivalu Prague Pride Bohdana Rambousková v poledních zprávách televize Seznam potvrdila, že k incidentu došlo před desátou hodinou večer, kdy na Střeleckém ostrově končí denní program festivalu. Informace o pachateli zatím pořadatelé nemají, spolupracují proto s policií. Podle Rambouskové zároveň zmizela řada duhových vlajek z Mostu Legií a z Čechova mostu, přes který bude v sobotu procházet duhový průvod. “Tam ale samozřejmě nevíme, jestli vlajky zmizely proto, že foukal silný vítr, bylo bouřkové počasí, a nebo možná proto, že si pro ně někdo vylezl jako pro suvenýr,” uvedla pro Seznam Bohdana Rambousková.

Počet útoků se podle manažerky v žádném případě nezvyšuje, tento incident byl ojedinělý. “Je možné, že to byli pouze rozjaření, opilí hosté nějaké blízké restaurace, takže nechceme zatím dělat vůbec žádné závěry a čekáme na vyhodnocení policií. V minulých letech každopádně nedocházelo k žádným takovým incidentům a my pevně věříme, že to byla naprosto ojedinělá záležitost,” řekla PR manažerka.

Podle facebookové stránky festivalu šlo o římské svíce, které pachatel odpaloval směrem na Střelecký ostrov, kde se v tu dobu nacházeli lidé. Duhové vlajky byly podle vyjádření stránky ukradeny nebo poničeny v předchozích dnech i na dalších místech.

Facebooková stránka Prague Pride vyzvala případné svědky, aby poslali své záběry. Jedno z videí poslala Seznamu také Blanka Humlová, která se domnívá, že pachatelé byli dva. Jeden podle ní musel zapálit vlajku, zatímco druhý střílel rachejtle do lidí na Střeleckém ostrově a na lodi u něj.

V sobotu Prahou projde v rámci festivalu duhový průvod Prague Pride Parade. V metropoli se uskuteční již podeváté, po poledni se z Václavského náměstí vydá směrem na Letnou. Pořadatelé očekávají, že se akce zúčastní 30 tisíc lidí. V místech, kudy bude průvod procházet, se omezí doprava.

Pořadatelé jsou na závěrečný sobotní průvod připraveni – na pochod bude dohlížet policie, bezpečnostní agentura a proškolená pořadatelská služba. “Od prvního ročníku bezpečnost účastníků a účastnic v žádném případě nepodcěňujeme,” uzavřela Rambousková.

Reklama

Doporučované