Hlavní obsah

Někdy chci jít se stádem. Ale mám strach, co se tu děje. Režisér Sedláček přibližuje, jak se dají Češi rychle zlomit

Podívejte se na rozhovor s Robertem Sedláčkem.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Miloše Zemana jsem poznal jako meditujícího jezevce v noře, teď je prezident. To je změna,“ říká režisér Robert Sedláček ve Výzvě Jiřího Kubíka. Vyjadřuje se i k přijetí prezidentova vyznamenání ve fleecové mikině.

Článek

Autor úspěšných filmových a televizních projektů České století a Bohéma uvede do kin v den 50. výročí sovětské okupace, tedy přesně 21. srpna, svůj nový projekt – Jan Palach. Příběh dvacetiletého studenta, který vygraduje v tragickou oběť – sebeupálení na Václavském náměstí jako apel na veřejnost, jež se po vpádu vojsk v srpnu 1968 nové situaci rychle přizpůsobila.

„Ten film je i o mém hledání. Proč si takhle ublížit, jak najít vnitřní sílu a rozhodnutí, že kolem vás běží dějiny. On to udělat musel. Kdyby to neudělal, společnost by si neuvědomila svůj svár,“ říká ve Výzvě Robert Sedláček.

Ale uvědomila si ho společnost, když dalších dvacet let žila v „normalizaci“ a Palachův čin se vymazal z veřejného povědomí? A bude se chtít společnost teď, po padesáti letech, do tohoto „zrcadla“ podívat?

„To se nedá nařídit,“ odpovídá Robert Sedláček. „Lidé jsou ve svém většinovém chování zvláštní. Může to jít doztracena a najednou se něco stane a v národu to rezonuje. Ale tvůrce si to nemůže klást jako úkol.“

V další části rozhovoru režisér srovnává situaci před Palachovým zoufalým činem se současností. Tehdy byla společnost vyzývána k podřízení se tomu „správnému“ názoru, že okupace je vlastně „bratrská pomoc“. Neprostupuje i dnešní společností podobná manipulace?

„Výsledek demokracie je momentálně chaos. Lidé to cítí, a tak podvědomě hledají vládu pevné ruky,“ říká Sedláček. Řešení ale on sám nevidí v demonstracích a protestech, k jakým se v minulých dnech přihlásilo několik umělců (Tomáš Klus a další, kteří chtějí bojkotovat média Andreje Babiše). „Dramatické gesto vyvolává protigesto. Spíš by se mělo mluvit,“ myslí si režisér.

Klusovo dramatické gesto

Robert Sedláček přesto popisuje situace, jež mu v dnešní době připadají neúnosné a které podle něj zasluhují veřejné odsouzení. Zmiňuje například útoky na novináře.

Jak v této souvislosti vnímá prezidenta Zemana, který je podobnými výroky proslulý a o němž Sedláček před lety natočil dokument „Miloš Zeman – nekrolog politika a oslava Vysočiny“? A jak se dnes dívá na své společenské faux pas, když před čtyřmi lety přijímal od prezidenta státní vyznamenání oblečený ve fleecové mikině?

I o tom mluví Robert Sedláček ve Výzvě, jejíž záznam najdete ve videu umístěném nahoře.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? .

Staňte se fanouškem Seznam Zpráv na Facebooku.

Reklama

Doporučované