Hlavní obsah

Neklid v Babišově ANO. Korupční kauza obnažila vazby klíčového lídra

Foto: Profimedia.cz

Politicky je bývalý brněnský primátor Petr Vokřál (vlevo) zodpovědný za to, s kým vyjednával, s kým řídil brněnskou radnici. Stíhaný ale není a pochybení odmítá.

Reklama

Již několik týdnů Seznam Zprávy detailně informují o brněnské korupční kauze. Spis se nevyhýbá ani lídrovi kandidátky ANO Petru Vokřálovi. Brněnský exprimátor byl v kontaktu s lidmi, kteří jsou v případu obžalovaní či prověřovaní.

Článek

Před rokem jeho jméno zaznívalo v souvislosti s nástupem do vlády na pozici ministra školství. Je jedním z pěti „pobočníků“ Andreje Babiše v předsednictvu hnutí ANO, tedy místopředsedou nejsilnější strany v zemi. A teď je z bývalého primátora Brna Petra Vokřála kandidát na jihomoravského hejtmana.

Vokřálovo dominantní postavení se však v uplynulých měsících rozkývalo. Navzdory tomu, že je místopředsedou hnutí a lídrem podzimní kandidáty, politicky ve střetu o obnovení tří zrušených brněnských organizací oslabil. Podrobně jsme popsali v odkazu níže.

Vokřálovo oslabené postavení - jeho roli v rušení buněk ostře kritizují někteří jihomoravští poslanci - pak podkopává skutečnost, že ani jemu se nevyhýbá spis korupční kauzy Stoka, ve které uvázlo několik čelných politiků brněnského ANO. Logicky v roli primátora se s řadou z nich setkával a komunikoval. Za některé z aktérů pak nese minimálně politickou odpovědnost. To jej může oslabovat nejen v rozjíždějící se kampani k podzimním volbám, ale i v případných povolebních vyjednáváních.

Z informací, které v uplynulých týdnech Seznam Zprávy nashromáždily, plyne, že Vokřál byl ještě coby primátor v přímém kontaktu s lidmi, kteří jsou v případu obžalovaní, či je policie pro různá podezření sledovala a monitorovala. Policejní poznatky ukazují, co s primátorem řešili, jak si s ním domlouvali schůzky a řešili personální otázky v městských firmách.

Vokřál není v případu stíhaný, rázně odmítá jakékoliv pochybení, opakuje, že s případem nemá nic společného. „Nebudu se vyjadřovat k živé kauze, překvapuje mě, jak je možné, že si takřka online čtu díky sdělovacím prostředkům ze spisu živé kauzy,“ napsal Seznam Zprávám.

Co přesně policie zjistila? Seznam Zprávy na základě materiálů souvisejících s kauzou Stoka sestavily obrázek toho, jakým způsobem a v jakém kontextu se Vokřálovo jméno v aféře objevuje. Na některé záležitosti před časem upozornily i Hospodářské noviny a Ekonomický deník.

Jakože ofiko

Ústřední postavou celé kauzy Stoka je bývalý místostarosta městské části Brno-střed Jiří Švachula (do vypuknutí případu za ANO). Ten se uměl pohybovat nejen v brněnské politice, vliv měl díky osobním vazbám i na vedení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Policie v dokumentech popisuje Švachulu jako prostředníka a spojku pro jednání s vedoucími představiteli antimonopolního úřadu. V tomto případě policisté narazili i na propojení s Vokřálem.

„Takto například domlouvá osobní schůzky s pracovníky vedení ÚOHS, které se účastnil primátor Brna Petr Vokřál a dále osoby z ministerstev obrany a financí. Jednání se týkala převodu vlastnického práva vojenského objektu v Brně-Pisárkách (Antropos). Uvedené jednání dohodl a dojednal Jiří Švachula s vedením ÚOHS, kdy v jednom z telefonních hovorů s primátorem Petrem Vokřálem k tomuto uvádí, že potřebuje přesný seznam osob, které se budou uvedené schůzky účastnit, neboť je to udělané jako tak, že se o tom ví… Aby to proběhlo jako ofiko,“ vyhodnotili policisté sledování jednotlivých aktérů.

Když jednání skončilo, Švachula chtěl znát Vokřálovy pocity z jednání. „Po jednání na ÚOHS si chce Jiří Švachula na chvíli sednout s primátorem Brna Vokřálem, protože z toho jednání bude mít vlastní výstup,“ dodali kriminalisté.

Vokřál se odmítá k podrobnostem případu vyjádřit. Vadí mu, že se obecně dostávají ven informace o šetřeních. „Pokud unikají informace tímto způsobem ze živých spisů, potom to může být problém pro každého. Nejen nyní, ale i do budoucna,“ dodal exprimátor.

Kauza Stoka

- Na začátku března vyšetřovatelé poslali skupinu 11 osob a dvou firem k soudu. Všichni jakékoliv provinění popírají.

- Hlavní podezřelý Jiří Švachula podle státního zástupce přijal úplatky minimálně ve výši 47 milionů korun, celkově policisté identifikovali přijaté úplatky v hodnotě 70 milionů korun.

Trafika v podniku

V jiné části rozsáhlého spisu zase Jiří Švachula podle policistů řešil s ředitelem brněnského dopravního podniku Milošem Havránkem tendr na trolejbusy. Švachula se dle policie spojil s místopředsedou antimonopolního úřadu Jiřím Chýlem, se kterým zakázku na brněnské trolejbusy probíral.

Chýle podle policie Švachulovi řekl, že řízení jeho instituce zastaví. Za to měl dle detektivů ředitel dopravního podniku zařídit pro Chýleho manželku pracovní místo.

„Josef Chýle v telefonních hovorech děkuje, že Jiří Švachula prostřednictvím ředitele Havránka sjednal a vyřídil pracovní místo v dopravním podniku pro manželku Josefa Chýleho,“ píše se v dokumentech.

Mělo však jít jen o dočasné řešení, neboť Švachula měl s manželkou Chýleho jiné záměry - pracovní místo měla získat v městské společnosti Veletrhy Brno. Jenže se to komplikovalo, takže dočasně měla pracovat pro městského dopravce. A právě tuto věc podle policejních dokumentů Švachula konzultoval s tehdejším primátorem Vokřálem.

„Na tuto věc se v telefonátech a SMS dotazuje Jiří Švachula i primátora Petra Vokřála, zda už má nějaké informace k paní Chýlové a brněnským veletrhům. Jak Jiří Švachula říká, manželka Josefa Chýleho je pro něj želízko v ohni, protože ji chce později využít pro nějaké jiné věci,“ dodává policie.

Detektivové nabyli díky odposlechům přesvědčení, že Švachula a Vokřál spolu řešili i další neupřesněné záležitosti. „Primátor Petr Vokřál se Jiřího Švachuly v telefonním rozhovoru ptá, že když už mluví tam o tom, že tam leží to, co říkal Richard Mrázek (Vokřálův tehdejší náměstek na radnici, rovněž za ANO, pozn. red.), tak mu Jiří Švachula skáče do řeči s tím, že mu to řekne zítra, že už je to tam oficiálně,“ poznamenali si policisté.

Bývalý místopředseda antimonopolního úřadu Chýle i šéf brněnského dopravního podniku Havránek odmítají, že by provedli cokoliv protiprávního. Dopravní podnik popřel, že by Chýleho manželka získala u brněnského dopravce trafiku. „V obecné rovině však lze říci, že se zmiňovaná osoba ucházela o pracovní místo na základě řádného výběrového řízení v měsíci květnu roku 2017,“ uvedla mluvčí dopravního podniku.

Parťák z radnice

Nejde však jen o komunikaci mezi Vokřálem a Švachulou. Úzce napojený byl na vazebně stíhaného Švachulu i Vokřálův blízký spolupracovník, tehdejší náměstek Richard Mrázek (ANO).

Mrázka, který není mezi obžalovanými, policejní spis zmiňuje na několika místech. Podle policejních materiálů spolu se Švachulou řešili mimo jiné veřejné zakázky na brněnských úřadech. Loni v říjnu policie provedla domovní prohlídku v bytě majitele brněnské cestovní kanceláře, přes kterou si Švachula a Mrázek objednávali luxusní zájezdy za statisíce korun.

Detektivové nalezli například smlouvu na jméno Richarda Mrázka a stvrzenky, podle nichž Mrázek zaplatil za dovolenou bezmála 600 tisíc korun. Jiná listina zase referovala o tom, jak Švachula za jiný zájezd zaplatil půl milionu korun. Kriminalisté nalezli i rezervace letenek pro oba muže.

Mrázek a Švachula pak podle detektivů ovládali přes své lidi i některé městské společnosti - například pískovnu v Černovicích. „Jan Tkadlec (manažer a jednatel společnosti Pískovny Černovice, pozn. red.) plní pokyny lidí z hnutí ANO, přičemž se odvolává na Jiřího Švachulu a Richarda Mrázka. Ti mají ovládat jak pískovnu, tak společnost SAKO Brno či Kometu Brno,“ uvedli policisté.

Mrázek byl na radnici v pozici náměstka, primátor Vokřál za něho tedy nesl politickou odpovědnost.

Na dotaz, zda ho dané zmínky v policejním spise před volbami nepoškozují, Vokřál odpověděl: „Nevím, jaké zmínky máte na mysli. To, že někdo vynáší informace ze živého spisu, vnímám jako obrovský problém, a to v jakékoli kauze, zvláště pak, když jsou uveřejňovány jen určité pasáže bez celkového kontextu.“

Reklama

Doporučované