Hlavní obsah
Online

Vakcína na covid-19 by mohla být na přelomu ledna a února, řekl Blatný

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- V pondělí přibylo 3572 nově prokázaných případů koronaviru. Je to o 800 případů méně než předchozí pondělí. Protiepidemický systém PES i nadále odpovídá stupni 3 s hodnotou 57 bodů.

- V posledních dnech stoupá počet lidí, kteří se s koronavirem aktuálně potýkají. Minulé pondělí jich bylo 51 tisíc, což byl nejnižší počet od poloviny října. Za uplynulý týden počet vystoupal na 63 tisíc nemocných.

- První dodávky vakcíny proti covidu-19 by mohly být podle ministra zdravotnictví Jana Blatného v ČR dostupné na přelomu ledna a února. Evropská léková agentura je podle něj zřejmě schválí v první polovině ledna.

Vývoj jsme sledovali i v pondělí:

  • Ve třetím říjnovém týdnu stoupla úmrtí o více než 71 procent

    Epidemie covidu-19 si v České republice vyžádala už více než osm tisíc životů. Podle dat Českého statistického úřadu stoupla celková úmrtnost ze všech příčin ve 43. týdnu o 1,5 tisíce nad normální hodnoty.

  • Počet zemřelých s covidem-19 stoupl na Vysočině o 10 na 382

    Počet zemřelých s covidem-19 na Vysočině vzrostl o deset na 382 lidí. Testy nemoc potvrdily u dalších 260 lidí, což je oproti pondělí víc než dvojnásobný nárůst. Nejvíc nemocných mezi okresy Vysočiny znovu přibylo na Havlíčkobrodsku, které má v rizikovém skóre protiepidemického systému (PES) 84 bodů, což je nejvíc v zemi. Vyplývá to z údajů krajské hygienické stanice a Ministerstva zdravotnictví.

  • MŠMT: Studenti SŠ a VŠ se mohou vracet na koleje už v neděli

    Studenti středních a vysokých škol, kteří v pondělí 7. prosince nastoupí k prezenční výuce, se mohou vrátit na internáty a koleje už v neděli. Záležet bude na rozhodnutí jednotlivých ubytovacích zařízení. Pokud jim to umožní, nebude to podle Ministerstva školství v rozporu s krizovým opatřením. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová.

    „Ačkoliv prezenční výuka bude povolena pro konkrétního žáka či studenta až od pondělí, není vyloučeno, aby byl ubytován již předešlého dne tak, aby v pondělí 7. prosince nastoupil řádně k této prezenční výuce,“ řekla mluvčí. „S ohledem na účel zařízení je podle krizového opatření v pořádku ubytovat tyto žáky a studenty i o den dříve – jako je obvyklé i při začátku školního roku, z důvodu, že musí přicestovat,“ dodala.

  • Přibylo 2724 potvrzených případů nákazy

    Do úterního večera zatím přibylo 2724 případů nákazy koronavirem, celkem je tak v současné době pozitivních 65 377 lidí. Dalších 38 lidí s koronavirem zemřelo, od začátku epidemie je tak obětí 8388. Vychází to z dat Ministerstva zdravotnictví k úterním 18:00.

  • Koronavirem podle komory onemocnělo od března 35 000 zdravotníků

    Novým typem koronaviru se podle České lékařské komory (ČLK) nakazilo od začátku epidemie v Česku přes 35 000 zdravotníků, celkem onemocnělo přes 520 000 lidí. Bylo mezi nimi 16 000 sester a 5700 lékařů. Komora proto žádá, aby byli všichni zdravotníci, nejen vybrané skupiny, očkovaní přednostně, až bude vakcína dostupná. Stejně jako na jaře by všichni zdravotníci, nikoliv jenom pečující přímo o pacienty s covidem-19 v nemocnicích, měli podle ČLK dostat mimořádné odměny. Komora to napsala v otevřeném dopisu ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO). Její prezident Milan Kubek ho vyzval k jednání.

  • MPSV: V listopadu šlo do karantény 68 400 lidí, od března 295 400

    Do karantény v listopadu nastoupilo přes 68 400 lidí. Od března, kdy se koronavirová nákaza v Česku potvrdila, je to druhý nejvyšší měsíční počet. Za devět měsíců od začátku epidemie lékaři vystavili celkem 295 400 karanténních elektronických neschopenek. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. V karanténě bylo v poslední listopadový den 18 749 lidí. Je to zhruba tolik jako při vzestupu první vlny 18. března a při jejím klesání na konci března. V nynější druhé vlně byl srovnatelný počet 7. října.

  • Odklad profesních školení bude platit kvůli covidu až do léta

    Povinnost absolvovat profesní školení se kvůli epidemii nového koronaviru odloží až do poloviny příštího roku. Sněmovna dnes schválila senátní úpravy vládního návrhu zákona, podle kterého mělo moratorium trvat jen do konce letošního roku. Na seznamu profesí, na něž se bude odklad vztahovat, navíc přibudou strojvedoucí. Předlohu v senátním znění nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

  • Rekordní listopad. Český stát utratil nejvíc v historii

    Stát utratil během listopadu historickou částku 202 miliard korun. Listopadová bilance naznačuje, že tzv. druhá vlna koronaviru si žádá vyšší rozpočtové náklady než první vlna, při které měsíční útrata nikdy nepřesáhla 170 miliard. Ve skutečnosti rekordní peníze do boje s pandemií nemířily.

    Více v článku Petra Holuba

  • Unikátní mapa všech obcí v Česku: Kde se právě teď šíří koronavirus

    Seznam Zprávy získaly poslední data za všechny obce České republiky. Ta ukazují, kde nejvíce přibývá nově zjištěných osob s koronavirem. Mapy vycházejí z oficiálních dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

  • MPO přijalo od OSVČ zhruba 16 000 žádostí o ošetřovné za říjen

    Ministerstvo průmyslu a obchodu dosud od živnostníků přijalo zhruba 16 000 žádostí o ošetřovné za říjen. K proplacení postoupilo zatím asi 8500 žádostí za 50 milionů korun. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které musely kvůli uzavření škol a sociálních zařízení přerušit podnikání z důvodu péče o dítě do deseti let nebo handicapovaného člověka, mají na podání žádosti čas do 9. prosince. K dopracování úředníci živnostníkům vrátili 1384 žádostí, dalších 3539 jich je v procesu hodnocení. Podle předpokladů MPO by o ošetřovné za říjen mělo požádat maximálně 32 000 podnikatelů.

  • Blatný: Vakcína na covid by mohla být na přelomu ledna a února

    První dodávky vakcíny proti covidu-19 by mohly být podle ministra zdravotnictví Jana Blatného v ČR dostupné na přelomu ledna a února. Řekl to dnes poslancům sněmovního výboru pro zdravotnictví. Evropská léková agentura (EMA) ji podle něj zřejmě schválí v první polovině ledna. „Nejbližší doba, kdy o tom může Evropská léková agentura rozhodovat, je 15. prosince,“ řekl ministr. Tak brzké rozhodnutí je ale podle něj velmi nepravděpodobné. „Počítejme, že se to stane někdy v první polovině ledna, když bude dobře. A počítejte, že na přelomu ledna a února tady mohou být vakcíny. Jsou vyrobené, ale nemohou se začít distribuovat, dokud nebude schválení,“ uvedl.

  • Průzkum: O osud restaurací se obává 75 procent Čechů, víc než na jaře

    O osud restaurací se nyní obává 75 procent Čechů, více než na jaře. Problémy u stravovacích zařízení při první vlně pandemie koronaviru připouštělo 35 procent lidí, v současné době je o nich přesvědčena více než polovina. Jen čtyři procenta Čechů si myslí, že restaurace se z krize dostanou bez obtíží. Vyplývá to z nového průzkumu společnosti Up Česká republika, který má ČTK k dispozici. Některé stravenkové firmy už oznámily podporu gastronomickým podnikům v souvislosti s jejich čtvrtečním otevřením.

  • V Ústeckém kraji se otevřou zoo i botanická zahrada

    V Ústeckém kraji se ve čtvrtek otevřou jak zoologické zahrady v Děčíně, Ústí nad Labem a Chomutově, tak botanická zahrada v Teplicích. Kapacita může být naplněna z 25 procent, podle zástupců institucí by s tím ale neměl být problém, protože v zimě chodí menší počet lidí než v sezoně.

  • Sněmovna opět schválila novou možnost úhrady antigenních testů

    Zdravotní pojišťovny budou moci hradit antigenní testy na covid-19 určené například domovům pro seniory přímo distributorovi. Rozhodla o tom dnes Sněmovna, která přehlasovala senátní veto vládní novely o veřejném zdravotním pojištění. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Senátoři pokládali novou možnost úhrady testů za nadbytečnou, obávali se případného zneužití. Podle vlády má možnost přímé úhrady snížit administrativu.

  • Ve středních Čechách má zájem o testování asi pětina učitelů

    Středočeský kraj bude mít zřejmě dostatečné kapacity pro dobrovolné antigenní testování učitelů. Podle předběžných průzkumů má zájem o testování do 20 procent pedagogů. Na dotaz ČTK to dnes uvedl krajský radní pro vzdělávání a sport Milan Vácha (STAN). K testování mají být využívána nynější odběrová místa ve zdravotnických zařízeních.

  • V královéhradeckých domovech jsou tři procenta pozitivních seniorů

    Plošné testování v sociálních službách v Královéhradeckém kraji odhalilo covid-19 zhruba u tří procent klientů a jednoho procenta zaměstnanců. Plošné testování v domovech důchodců v kraji se týká průměrně 2800 pracovníků a 2900 klientů. První kolo testování skončilo.

  • Obce dostanou přístup k datům o covidu-19

    Sdružení místních samospráv (SMS ČR) nabízí obcím přístup k denně aktualizovaným informacím o nemoci covid-19. Starostové se mohou okamžitě dozvědět, jaký je v jejich obci počet aktivních případů nemoci nebo třeba počet nově diagnostikovaných lidí za poslední týden. Sdružení se na poskytování dat dohodlo s Ústavem zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS). Přístupové údaje sdružení k bezplatné webové službě rozeslalo všem obcím.

  • Opozice kritizuje hygienický „superúřad“

    Zástupci opozičních STAN, TOP 09 a KDU-ČSL kritizují to, že by novela zákona o veřejném zdraví dala bezprecedentní pravomoci jednomu superúřadu. Podle lidoveckého poslance Marka Výborného se vytváří téměř úřednická totalita, předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že by úřad Státní hygienické služby měl úlohy Velkého bratra z románu George Orwella. Vznik centralizované hygienické služby navrhuje ministr zdravotnictví. Úřad by měl mít pravomoc omezit cestování, kontakty mezi lidmi, obchod i služby. Mohl by si také od mobilního operátora vyžádat data o pohybu nakaženého.

    O úřadu jsme již dříve psali zde:

Reklama

Hlavní zprávy