Hlavní obsah

Několik stovek návštěvníků dnes přišlo v Brně na Festival Mendel

Foto: Getty Images

Brno

Reklama

Několik stovek návštěvníků dnes přišlo do Augustiniánského opatství na Mendlově náměstí v Brně na Festival Mendel. Drobné mrholení sice podle pořadatelů patrně část lidí odradilo, program se však uskutečnil kompletní.

Článek

Dospělé nejvíce zajímaly prohlídky Mendelova muzea, muzea opatství a knihovny, děti nejvíce bavila izolace DNA, kterou organizátoři pojali jako zábavnou hru, řekl ČTK za organizátory Jakub Carda. Mendel je považován za zakladatele genetiky.

„Děti si mohly izolovat DNA z banánu. Na začátku děti dostaly několik flakónků a dámy je pak navedly, co mají dělat,“ uvedl Carda. Veškerý program se mohl uskutečnit i přes nepříznivé počasí, protože organizátoři jej umístili do stanů. „Přidali jsme ještě tři velkokapacitní, aby v nich lidé mohli posedět. Ale i před pódiem se našlo pár odvážlivců s deštníky,“ řekl Carda.

Aby si festival mohli užít i ti, kteří do zahrady opatství přijít nemohli nebo kvůli počasí nechtěli, mohli se dívat na internetu na stream. „Máme několik set diváků,“ řekl Carda.

Součástí festivalu, který se koná v Brně každoročně a připomíná narození Gregora Johanna Mendela 20. července 1822, byly i odborné přednášky či různé dílny pro děti. V Brně Mendela připomíná několik spolupracujících institucí. Podle Cardy však mají Mendela lidé v povědomí mnohem více v zahraničí a je úkolem festivalu a dalších institucí Mendela v Česku dostat ve známost mnohem více. Mendel byl nejen zakladatel genetiky, ale také třeba včelař či meteorolog. Působil i jako opat kláštera ve Starém Brně.

Reklama

Související témata:

Doporučované