Hlavní obsah

Několik tipů, jak pomoci miminku při prořezávání zubů

Už o první zub miminka je nutné se starat. Čistit ho gázou nebo speciálním kartáčkem.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pravidelný pořad pro mámy od mámy. Tentokrát zaměřený na zuby. Jak bojovat s jejich prořezáváním a jak se o ně starat. Věděli jste, že české děti mají dva a půlkrát více zkažených zubů než děti ve státech jako Švýcarsko, Finsko nebo Dánsko?

Článek

U některých dětí pomalu ani nevíte, že se jim právě prořezal zub. Většina dětí si to ale protrpí. A jejich rodiče také. Oteklé dásně, zrudlé tváře nebo dokonce horečka nejsou nic výjimečného.

Pomáhá žvýkání a kousání. Čehokoliv a kdykoliv. Od nachlazených kousátek přes tvrdou zeleninu až po speciální kousací kroužky. Někomu zabere až masáž dásní pomocí speciálních gelů, jinému homeopatika a některým dětem nepomůže zkrátka nic.

První zub se u dětí objeví většinou kolem 6. měsíce života. A už to je ideální čas, aby miminko poprvé navštívilo ordinaci zubního lékaře. „Je to důležité starat se už o ten jediný zub. Nečekat, až jich tam bude víc. I ten jeden zub se může zkazit,” říká Simona Behancová z Floradent s tím, že už první zub je nutné čistit gázou nebo speciálním kartáčkem.

Už od tří let by pak zubní hygienu měly děti navštěvovat pravidelně – dvakrát ročně. Předejde se tak vzniku zubního kazu, dítě se zbaví strachu z ordinace a veselou formou se naučí o své zuby starat. A rozdíl je opravdu vidět na první pohled.

Chodíte s miminky k zubaři? Dejte nám vědět prostřednictvím aplikace Videokomentáře nebo na Instagramu @mamablog_eda.tob. 

Reklama

Související témata:

Doporučované