Hlavní obsah

Nekončící protesty v Hongkongu. Stovky lidí zaplnily letiště, chtějí zůstat celý víkend

Protesty v Hongkongu nekončí, demonstranti znovu zaplnili letiště.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

 

Reklama

Celkem tři dny plánují aktivisté v Hongkongu protestovat na mezinárodním letišti. Chtějí tak upozornit přicházející návštěvníky na nekončící krizi. Lidé už tři měsíce demonstrují proti návrhu zákona o vydávání podezřelých osob do pevninské Číny i sílícímu vlivu Pekingu.

Článek

Několik stovek prodemokratických aktivistů v pátek ráno zaplnilo halu mezinárodního letiště v Hongkongu ve snaze zvýšit mezinárodní povědomí o krizi, které toto území pod čínskou správou čelí. Demonstrovat chtějí na letišti tři dny – a to i přesto, že k protestům nemají povolení. Je možné, že stejně jako v předchozích případech proti demonstrantům zasáhne policie.

Většina protestujících jsou mladí lidé v černých tričkách, kteří na letišti rozdávají letáky v desítce jazyků. „Milí cestující. Přijeli jste do roztříštěného města, ne do takového, jaké byste očekávali,“ uvádí se mimo jiné v letácích. Někteří drží transparenty s nápisy o policejním násilí během demonstrací, které trvají už tři měsíce.

Vedení letiště ve čtvrtek oznámilo, že provoz bude fungovat normálně. Do odbavovacího prostoru policie a letištní ostraha umožňuje vstup jen s cestovními doklady, informovala agentura Reuters.

„Chceme vyslat mezinárodní vzkaz. Nejsme výtržníci, jsem skupina lidí v Hongkongu, která bojuje za lidská práva a svobodu,“ řekla jedna z demonstrujících, šestnáctiletá Charlotte Lamová pro agenturu Reuters.

Hongkongská policie demonstranty předem vyzvala, aby manifestace byla klidná a neohrozila občany ani návštěvníky.

„V minulých týdnech jsme sledovali narůstající násilí ze strany demonstrantů. Jsme si vědomi, že několik zemí vydalo varování před cestováním do Hongkongu a vyzvalo své občany k opatrnosti. Pokud tedy aktivisté protestují na letišti, doufáme, že protesty budou klidné a budou dodržovat zákony. Demonstranti by se neměli dopustit žádných činů, které ovlivní občany i návštěvníky,“ uvedl John Tse, ředitel policie pro styk s veřejností.

Protesty začaly už v červnu kvůli návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny. Místní vláda návrh pozastavila, ale demonstranti dále protestují proti sílícímu vlivu Pekingu a požadují odstoupení správkyně Hongkongu Carrie Lamové. Od návratu této bývalé britské kolonie pod čínskou správu v roce 1997 má Hongkong oproti Číně některé svobody, včetně možnosti demonstrací.

Dnešní manifestace na letišti nemá povolení, podobně jako to bylo s některými protesty v předchozích dnech, proti nimž policie zasáhla a použila i slzný plyn. Někteří z demonstrantů házeli při protestech kameny. Některé země, například USA či Austrálie, proto už upozornily své občany na možná rizika spojená s cestami do Hongkongu.

Cestující na letišti si ale zatím podle agentury Reuters nestěžují. „Nevím, co si o tom protestu mám myslet. Jen doufám, že se nezpozdí můj let,“ uvedla cestující z Nového Zélandu.

Mladý muž z Tchaj-wanu manifestaci uvítal, i když jeho let byl zrušen. „Myslím, že to je důležité, protože dnes je to Hongkong a zítra to bude Tchaj-wan, jsme také v nebezpečné situaci,“ dodal. Vztahy Tchaj-wanu a Pekingu jsou dlouhodobě napjaté, protože od roku 1949 funguje de facto nezávisle, ale Čína ho považuje za svou provincii.

Demonstrace na letišti v Hongkongu se konaly už 26. července. I tehdy se několik stovek lidí v černém oblečení usadilo v příletové hale a vítali cestující s transparenty „Nejsou tu nepokoje, pouze tyranie!“ či „Svobodu Hongkongu“.

Protesty dnes kritizoval zástupce 17 developerských firem v Hongkongu, podle nichž nepokoje ohrožují tamní podnikatele. Peking Hongkongu po jeho návratu pod čínskou správu také přislíbil, že kapitalistický systém tam bude zachován beze změny po „nejméně“ 50 let.

Reklama

Doporučované