Hlavní obsah

Nekončíme. Máme natočené další příběhy, říká autorka výbušného dokumentu, kde se „kadila“ rakovina

Autorka výbušného dokumentu Infiltrace ve Výzvě Seznam Zpráv. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Udělala jsem jedinou chybu. Že jsem stížnostem pacientů neuvěřila dřív, tvrdí režisérka Šárka Maixnerová.

Článek

Manžel vykadil rakovinu. Můžete změnit DNA, ale je to tajné. Výroky, které málokoho minuly, zazněly ve výbušném dokumentu České televize Obchod se zdravím. V něm režisérka Šárka Maixnerová za pomoci infiltrátorky skrytou kamerou zdokumentovala podivné praktiky pražského terapeutického institutu Aktip.

„Není to příběh alternativní medicíny. Je to záznam praktik jednoho zařízení, kde si alternativní medicínu vzali jako rukojmí. Je to příběh mnoha nemocných lidí,“ reaguje ve Výzvě Maixnerová na otázku, zda nakonec nenatočila příběh ženy, která trpí bájnou lhavostí.

Po natáčení se totiž ukázalo, že terapeutku Lenku Krutilovou, jež se mimo jiné oháněla titulem psychologa z Filozofické fakulty Unverzity Karlovy, neevidují. A je toho více.

Proč po nejcitovanější pasáži o „kadění rakoviny“ Maixnerová natáčení zastavila? Kdo nese podle ní vinu za to, že bují takovýto obchod se zdravím? Proč se rozhodla využít pro natáčení téměř výhradně skrytou kameru? A proč nekonfrontovala aktéry dokumentu s natočenými záběry? Podívejte se nahoře ve videu.

Vedoucí institutu doktorka Jarmila Klímová se již s terapeutkou Krutilovou rozloučila. Zároveň ve studiu Seznamu pohrozila tvůrcům, že se obrátí nejen na Radu ČT, ale i na soudy, protože je podle ní dokument účelově sestříhaný.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované