Hlavní obsah

Nekonečný pás, tisíc dortů za hodinu. Vyzkoušeli jsme si, jak se peče Marlenka

Nekonečný pruh těsta, díky kterému firma vyrobí každou hodinu tisíc kusů dortu.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve Frýdku-Místku se Marlenka vyrábí od roku 2003. Dorty vznikají podle staroarménské receptury a jsou pojmenované po mamince a dceři Gevorga Avetisjana majitele a zakladatele firmy. Na začátku miliardového příběhu byl jeden obří hrnec a starý sporák. Dnes má Marlenka velkou moderní továrnu a potřebuje další. Její dorty se totiž vyváží do 45 zemí světa.

Článek

Říct, že jsme si vyrobili Marlenku, by v tomto případě bylo dost nadnesené. Lidská síla je totiž u těchto dortů potřeba jen minimálně – základ je ve strojích a výroba je zcela automatizovaná.

Například v první části je člověk potřeba pouze na to, aby správně nacvakal recepturu na display, kterým se linka ovládá. Výrobní linka si pak sama stáhne potřebné ingredience ze zásobníků, namíchá těsto a automaticky ho dávkuje do pece.

Tou tenký pruh těsta prochází pouze tři minuty. Na konci pece se stáčí a pod ní se vrací zpět na další výrobní linky – pod pecí se těsto zároveň chladí, takže není potřeba žádné další speciální zařízení. Pak už přichází na řadu stroj, který upečený pás nařeže na čtyři stejné pruhy. Stále bez doteku lidské ruky a ten není potřeba ani v dalším kroku, kdy těsto prochází pod dávkovačem, který na něj rovnoměrně rozloží krém.

Výrobní tajemství

I když je to mléčný karamelový krém, dort vydrží 90 dní. V pokojové teplotě. „To je naše know-how. Dneska víme, že nikde na světě nic podobného není, je to naše tajná receptura, “ říká Nshan Avetisjan, syn zakladatele společnosti, který ale odmítá, že by za dlouhou trvanlivostí byla chemie.

Natřený pruh těsta putuje pod další „gilotinu”, která ho naseká na pravidelné čtverce. Výšku krému i těsta kontroluje opět automat, který v dalším kroku jednotlivé díly dá na sebe a lepí.

Teprve teď se dortu poprvé dotýká lidská ruku – nebo spíš stěrka, kterou lidská ruka drží. Je totiž potřeba rovnoměrně rozetřít krém po stranách dortu.

Tisíc dortů za hodinu

Dalším bodem je pak zdobení. Hotový dort se nejprve posype praženými vlašskými ořechy. Těch každý měsíc firma spotřebuje dvě tuny. Následuje zdobení čokoládou a hotový dort už míří do balící linky. Každou hodinu se tu do metalizované fólie zabalí tisíc dortů.

Dorty pod vodou

Ještě než další linka vloží dort do papírové krabice, náhodně vybrané kousky prochází testováním. Tentokrát jde o to, jak drží sváry fólie, která dort obklopuje. Testuje se ve speciálním lisu, který vytváří podtlak i pod vodou ve speciálním akváriu.

„Dorty vyvážíme do padesáti států. Některé letí letecky, jiné plavou v kontejnerech. Obal musí vydržet různé změny tlaků,” vysvětluje Avetisjan.

Reklama

Související témata:

Doporučované