Hlavní obsah

Nekoukejte na továrnu. V noci máte spát, slyšel podnikatel od architekta

Prohlédněte si místa, která se ve Zlíně nejvíce pojí s legendárním podnikatelem Tomášem Baťou.Video: Pavol Martaus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tomáš Baťa zanechal ve Zlíně silnou stopu, všude je cítit jeho odkaz. Tři místa jsou však podle Pavla Veleva, ředitele nadace nesoucí podnikatelovo jméno, zásadní.

Článek

Vila Tomáše Bati je spjatá s rodinou průmyslníka. Žila v ní od roku 1912. „Vila si pak prošla zajímavým vývojem, za komunistických časů tu byli například pionýři, ale nejzajímavější byl hned počátek,“ vypráví Pavel Velev, ředitel Nadace Tomáše Bati.

Domov továrníka i pionýrů

Architekt Kotěra totiž dostal od Bati zadání, aby z každé místnosti domu viděl na továrnu. Stavitel mu ale v ložnici nevyhověl s tím, že v noci má spát, a ne koukat na továrnu.

Do vily se pravidelně z kanadského Toronta vrací i vnučka světoznámého obuvníka. „Ve vstupní hale je na jedné straně velká podobizna mého dědečka, na straně druhé babičky. Jednou, když jsem přespávala nahoře v ložnici, stala se mi zajímavá věc. Nespala jsem celou noc, pořád na mě koukali,“ směje se Rosemarie Blyth-Bata.

Na top místa spojená se jménem Baťa se podívejte v úvodním videu.

Výtah v „mrakodrapu“

Dalším ikonickým místem je výtah v 21. budově někdejšího Svitu, přezdívané Zlínský mrakodrap. I přesto, že samotný Tomáš Baťa ani jeho bratr výtah sloužící jako pojízdná kancelář nikdy nevyužili.

„Měl ušetřit čas, aby šéf firmy mohl kdykoliv zastavit na kterémkoliv patře a něco řešit se zaměstnanci. K tomu nikdy nedošlo, bohužel Tomáš byl už sedm let po smrti, když výtah dokončili, a Jan Baťa z republiky odešel,“ vypráví Pavel Velev.

Pozvánka ke sledování: Fokus Baťa

28. října 2021 od 15:00 najdete na Seznam Zprávách debatu Fokus Baťa.

Vysíláme živě přímo z Památníku Tomáše Bati.

Letadlo jako kříž a rakev

Památník Tomáše Bati, třetí ikonické místo, se dočkal po dlouhých letech opravy a znovuotevření. „Je to sice jednoduchá architektura, přesto nabitá různými symboly, jako je například schodiště ve tvaru Z jako Zlín,“ uvádí hlavní průvodce památníku Petr Hampl.

Za socialismu sloužila budova jako Dům umění, schodiště bylo zbouráno. Dnes je dominantou památníku maketa letadla, ve kterém se legendární továrník v roce 1932 zabil.

„Znázorňuje kříž a jakousi pomyslnou rakev Tomáše Bati. A to byl původní cíl Františka Lýdie Gahury jakožto tvůrce památníku,“ vysvětluje ředitelka památníku Dana Macourková.

Architekt a sochař František Lýdie Gahura stojí i za dalšími ikonickými stavbami ve městě, jako je Obchodní dům nebo Velké kino. Památník samotný byl postaven v rekordním čase – za necelé čtyři měsíce – a otevřen pro veřejnost u příležitosti prvního výročí tragické letecké nehody.

Reklama

Související témata:

Doporučované