Hlavní obsah

Nekrade se a neloupí. V části Prahy klesla kriminalita o pětinu

Foto: Seznam Zprávy

V prvních dvou týdnech nouzového stavu klesl počet spáchaných trestných činů na území Prahy 4 až o polovinu.

Reklama

Kriminalita v Praze 4 je v době nouzového stavu o 20 procent nižší než ve srovnatelném období loňského roku. Je to důsledek omezujících opatření vlády.

Článek

Například v prvních dvou týdnech nouzového stavu klesl počet spáchaných trestných činů na území městské části Praha 4 až o polovinu.

„Nejvýraznější pokles případů jsme zaznamenali u majetkové trestné činnosti, zejména pak u krádeží a vloupání do vozidel a objektů,“ uvedl vrchní komisař policie na Praze 4 Jan Simmerl.

Podle expertů stojí za poklesem především opatření, jakými jsou omezení volného pohybu obyvatel. A také práce z domova, která odrazuje zločince od vykrádání bytů.

A co především: vyhlášení nouzového stavu zpřísnilo trestní sazby u jinak běžných trestných činů. Za banální krádež hrozí trest až osm let vězení. Spáchání zločinu v době nouzového stavu znamená automaticky přitěžující okolnost a mnohem delší pobyt ve vězení.

Bezpečněji při výjezdu z Prahy.

Policisté se nyní zaměřují především na dodržování povinnosti nošení roušek nebo kontrolu dodržování opatření spojených s prodejem zboží. Denně policisté provedou na území Prahy 4 až pět set kontrol dodržování mimořádných opatření a ve spolupráci s krajskou hygienickou stanicí prověří v průměru 20 provozoven.

Od 12. března do 30. dubna například zjistili v 691 případech nedodržení povinnosti nosit roušky, ve 360 případech pohyb osob v rozporu s přijatými opatřeními. Tyto přestupky ale většinou vyřešili na místě domluvou.

„Jsem opravdu ráda, že trestných činů u nás výrazně ubylo a naši obyvatelé se mohou cítit bezpečněji, přesto mne stále trápí počet vloupání do bytů a nebytových prostor nebo vykrádání automobilů,“ uvedla Lucie Michková, předsedkyně Výboru pro bezpečnost Zastupitelstva městské části Praha 4. „Navíc je mi jasné, že tento stav nepotrvá věčně a že se musíme připravit na to, že s obnovením obvyklého života bez omezení se může trestná činnost opět zvýšit.“

Reklama

Doporučované