Hlavní obsah

Některá střediska v Krkonoších uzavřela parkoviště

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Hřebeny Krkonoš zůstávají zasněženy a jsou bez turistů.

Reklama

Zakázat turistům jarní Krkonoše, anebo je pustit do hor i v časech koronaviru a nouzového stavu? Představitele středisek v nejvyšších českých horách tato otázka rozděluje.

Článek

Některá krkonošská střediska na víkend uzavřela parkoviště. Zatímco před týdnem vylákalo slunečné počasí hlavně v sobotu do nejvyšších českých hor velké množství lidí, nyní chtějí místní kvůli epidemii nového koronaviru většímu provozu zamezit.

Uzavřená parkoviště byla v sobotu například v největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn, po městě se dopoledne pohybovali jen jednotlivci, zjistila na místě zpravodajka agentury ČTK. Radnice předpokládá, že parkoviště na pracovní dny opět zpřístupní, ale na prodloužený velikonoční týden je chce znovu uzavřít.

„Počet návštěvníků se oproti minulým víkendům výrazně snížil. Opatření cílí hlavně na jednodenní návštěvníky. Chceme zamezit hromadnému příjezdu do města a srocování lidí na parkovištích. Co se týká vlastníků bytů, tak ti na víkend přijeli. Jedná se o jednotlivce, kteří se pohybují v přírodě, chovají se zodpovědně,“ řekl starosta Špindlerova Mlýna Vladimír Staruch.

Podle něj jsou parkovací kapacity u jednotlivých bytových domů dostatečné, takže majitele bytů se opatření nedotkne. „Chtěl bych poděkovat všem lidem, kteří naše rozhodnutí respektují a zůstali doma,“ řekl starosta Staruch.

Stejné opatření přijala v Krkonoších v Královéhradeckém kraji také Malá Úpa. Naopak starosta Janských Lázní Jiří Hradecký pro to nevidí důvod. „Proč by lidé nemohli jít do přírody? To už hraničí se šikanou. Není pro to důvod, nesetkal jsem se tady, že by někdo chodil bez roušky nebo se lidé houfovali,“ řekl ČTK Hradecký.

Také parkoviště v Peci pod Sněžkou zůstávají otevřená. „Nevidím důvod k jejich uzavření, parkoviště jsou téměř prázdná, ve městě je pohyb lidí minimální. Nepřipadá mi to fér uzavřít parkoviště, když naopak my jezdíme do měst nakupovat,“ řekl starosta Pece Alan Tomášek.

Spor o to, zda mají zůstat hory i v době koronaviru otevřené, se v týdnu odehrál mezi bývalou lyžařskou reprezentantkou Zuzanou Kocumovou a hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou, který nechal na řadu míst v Jizerských horách postavit provizorní značky zákazu vjezdu.

V Krkonoších skončila zimní sezona kvůli nařízením vlády v souvislosti s koronavirem předčasně v polovině března, zavřely lyžařské areály, restaurace, hotely, penziony a atrakce.

Od pátku 3. dubna je dočasně z rozhodnutí polského ministerstva životního prostředí uzavřen i Karkonoski Park Narodowy. Český Krkonošský národní park (KRNAP) je i nadále přístupný.

V poslední době Správa KRNAP řešila několik případů hrubého porušení návštěvnického řádu NP. Pro běžný pohyb lidí je česko-polská hranice uzavřena.

Na hřebenech Krkonoš je stále poměrně dost sněhu, horská služba dnes uvedla 50 až 130 centimetrů. V Krkonoších platí stále druhý mírný stupeň lavinového nebezpečí z pěti.

Reklama

Související témata:

Doporučované