Hlavní obsah

Některé části Prahy jsou už cenově nedostupné. Na byt našetří málokdo

Kolik stojí byty v Praze a kolik je třeba mít na hypotéku.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Ceny v hlavním městě vyrostly za rok o desítky procent. Podívejte se, kolik stojí různé typy bytů v jednotlivých pražských obvodech.

Článek

Růst cen bytů neskončil, růst cen bytů trvá. V Praze to platí jako nikde jinde.

Tak třeba Praha 8, tedy obvod sestávající hlavně z Karlína, Libně a Kobylis. Nové byty podražily meziročně o 38 procent, byty v cihlových domech o rovnou čtvrtinu a byty v panelácích o 11 procent.

Kdo si chce vzít hypotéku na 75metrový byt v cihlovém domě v těchto končinách, měl by podle doporučení České národní banky mít připraven v hotovosti milion korun a vydělávat 45 tisíc čistého. Splácet totiž bude měsíčně 18 tisíc.

A osmička není výjimkou. Téměř ve všech obvodech a u všech tří sledovaných typů bytů se meziročně ceny zvedly o dvouciferný počet procent.

Obráceně to je jen u nových bytů v některých obvodech, což je způsobeno tím, že ve sledovaném období před rokem byly v daných lokalitách ve větší míře v prodeji luxusnější rezidence.

Drahé i z pohledu makléře

Cenová hladina je už i podle profesionálů z řad makléřů neuvěřitelně vysoko. Způsobeno to je kombinací pomalé výstavby na jedné straně a vysokou poptávkou způsobenou stále nízkými úroky hypoték a příznivou ekonomickou situací Česka na straně druhé.

Roli hrají ale i poměrně nové faktory, jako je třeba oblíbená služba Airbnb. „Fenoménem posledního roku či dvou je pořizování bytů na krátkodobé pronájmy. Zejména v těch nejlepších částech Prahy jde při pronájmech turistům dosahovat dvojnásobného zhodnocení oproti klasickému dlouhodobému pronájmu,” říká výkonný ředitel sítě realitních kanceláří Century 21 Štěpán Gjurič.

Kolik stojí 75metrový byt v jednotlivých částech Prahy, kolik na něj musíte mít našetřeno a jaký by vaše domácnost měla mít měsíční příjem na hypotéku, uvidíte přehledně ve videu v úvodu článku.

Údaje použité ve výpočtech pocházejí u nových bytů ze statistiky developera Trigema (který sleduje celý trh pražských novostaveb) a porovnávají 2. čtvrtletí let 2016 a 2017. Statistika ukazuje prodané byty, tedy ty, které v daném období zmizí z nabídky developerů.

U panelových a cihlových domů jsou data z portálu Cenovámapa.org. Ten čerpá přímo z kupních smluv uzavřených v daném období. V reportáži se srovnávají první kvartály letošního a loňského roku.

Při výpočtu výše nutného základu na hypotéku (20 %) nebo příjmu (splátka by neměla překročit 40 % čistého příjmu) čerpá reportáž z aktuálního doporučení ČNB, které reguluje bankovní trh. Hypotéky jsou počítány na 23 let a s aktuální průměrnou úrokovou sazbou podle Hypoindexu, která činila v červenci 2,02 %.

Reklama

Související témata:

Doporučované