Hlavní obsah

Řada domů je před zřícením, něco takového jsem neviděl, říká koordinátor pomoci

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Některé domy bude potřeba znovu postavit. Snímek po tornádu v Moravské Nové Vsi.

Reklama

Po ničivé noci se odhalují a sčítají škody, které v obcích na jihu Moravy způsobil přírodní živel. Koordinátor pomoci při mimořádných událostech z neziskovky Adra popisuje, jaká podpora je nyní nejdůležitější.

Článek

Koordinátor pomoci Josef Koláček z neziskové organizace Adra strávil poslední hodiny přímo na místě katastrofy, která se ve čtvrtek večer přehnala přes několik obcí na jihu Moravy.

„Nedovedu si představit, že by se podařilo některé domy opravit. Část z nich bude potřeba postavit znovu,“ říká muž, který v posledních hodinách monitoroval situaci v nejvíce postižených místech.

Podle jeho informací velká část lidí, kteří přišli během okamžiku o domovy, zatím našla dočasné přístřeší u příbuzných nebo známých. V tento okamžik je podle Koláčka potřebnější finanční pomoc, než aby se dobrovolníci vypravovali na místo.

Do jakých míst se vám po katastrofě podařilo dostat?

Procestoval jsem celou oblast přes Hrušky, Moravskou Novou Ves, Mikulčice a Lužice. V zásadě čtyři nejvíce zasažené obce. Ta místa, jako třeba v Hruškách nebo Mikulčicích, jsou nebezpečná, do těch policisté nikoho nepouštějí. Pak jsou méně zasažená místa, ulice, kde jsou popadané tašky nebo je tam, řekněme, menší poškození. Kde je to méně nebezpečné, tam lidé už začínají s úklidem.

Jak finančně pomoci lidem zasaženým tornádem

Diecézní charita Brno spustila veřejnou sbírku, do které je možné přispívat libovolnou částkou na účet č. 4211325188/6800, variabilní symbol 2002, nebo formou dárcovské SMS. Na číslo 87 777 lze poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90 podle částky, kterou chcete přispět.

Pomoci je možné i skrze Diakonii Českobratrské církve evangelické. Příspěvky mohou zájemci posílat na účet č. 2100691426/2010. Je možné přispět i dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DIAKONIEPOMOC 30, 60 nebo 90, a to opět podle výše příspěvku.

Člověk v tísni vyhlásil sbírku SOS Morava. Příspěvky je možné posílat na speciálně zřízené konto 713271329/0300.

Přispět je možné i na účet Českého červeného kříže. Číslo je 333999/2700, variabilní symbol 2101. Organizace spustila i platební bránu.

Handicapovaným lidem zasaženým tornádem pomáhá Konto Bariéry. Číslo účtu, kam je možné zasílat příspěvky, je 17111444/5500. Variabilní symbol je 5555. Je možné darovat vybranou částku i přes platební bránu.

Už od čtvrtečního večera funguje sbírka Nadace Via. Darovat je možné i na odkazu humanitární organizace Adra. Sbírku pro lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou, spustila i platforma Donio. Přispět můžete i do sbírky znesnáze21, kterou pořádá Nadace Karla Janečka.

Čím je to tam nebezpečné?

Je tam celá řada uvolněných střešních konstrukcí, sloupků, stožárů, stromů. Hrozí, že se zřítí. Když lidé vejdou do budovy, která není zajištěná, hrozí riziko vážného zranění. Postupně ty domy prochází statici, viděl jsem, že už nějaké označují za bezpečné. Snaží se je co nejrychleji uvolnit, aby mohly začít úklidové práce.

Zaznamenal jsem na různých fórech, že se lidé svolávají. Chtěl bych vyzvat, aby sledovali průběžné zprávy od neziskových organizací nebo integrovaného záchranného systému. Určitě budeme organizovat dobrovolnickou pomoc, je možné, že už o víkendu, ale v této chvíli tam probíhají záchranné akce a je tam spousta míst opravdu nebezpečných. Dobrovolníci tam prostě nemůžou.

Jsou oblasti, třeba v Mikulčicích nebo Lužicích, kde to vypadá jako apokalypsa. Nedovedu si představit, že by se podařilo některé domy opravit. Některé bude potřeba postavit znovu.

To znamená, že hrozí, že se některé domy ještě zřítí?

Některé domy už teď nemají střechu a mají rozbořené části odvodových zdí. Jak tornádo prorazilo okny a dveřmi do domu, zdevastovalo, co stálo v cestě, a domy jsou natolik poškozené, že jsou neobyvatelné. Fakt jsem ještě něco takového neviděl.

Jak tedy může veřejnost pomoci? Nechat to na profesionálech a spíše poslat peníze?

Dobrovolnická pomoc bude jistě důležitá, ale až v dalších dnech. Lidé už se hlásí, že chtějí pomáhat, ale zatím to není možné. Prosím lidi o trpělivost. Co nejvíce pomůže vzhledem k rozsahu škod, které jsem viděl, jsou peníze. Místní lidé budou potřebovat postavit nejen střechy, ale i celé domy znovu. Je to opravdu velmi vážné neštěstí.

Co se děje s lidmi, kteří museli opustit domovy?

Měl jsem možnost být v jednom z kontaktních center v jedné ze zasažených obcí, kde se lidé hlásili, aby i složky záchranného systému měly přehled o tom, kdo je u příbuzných a kdo potřebuje nouzové ubytování. Za mě to fungovalo úplně výborně. Velká část lidí měla možnost jít k příbuzným nebo ke známým.

Tornádo zasáhlo pás obce, jednu dvě ulice, ale ostatní domy jsou relativně méně poškozené, mají shozené střešní tašky nebo okna, ale rozsah není tak velký.

Reklama

Doporučované