Hlavní obsah

Některé hotely na Lipně budou zavřené až do Vánoc

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Některé hotely u lipenského jezera chtějí mít až do Vánoc zavřeno. Objevují se ale i první případy, kdy majitelé či provozovatelé neotevřou ani v zimě. Většina vystavila hostům poukázky, které mohou čerpat příští rok.

Článek

ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil mluvčí Turistického spolku Lipenska Pavel Pechoušek.

„Nejhorší je pro podnikatele ta nejistota. Vládní nařízení se stále mění. Neexistuje žádný exaktní plán. Plánovat v této atmosféře nejistoty provozy hotelů, nákupy surovin a služby personálu je naprosto nemožné,“ uvedl předseda spolku Jiří Mánek. Jak dodal, pomoci by mohlo testování hostů.

Hotel Růže v Rožmberku nad Vltavou, který má 35 lůžek, bude kvůli koronakrizi celou zimu zavřený. Jeho provozovatel Jan Hanuš se soustředí na přežití. „Musíme mít zavřeno, nemám tržby. V provozu není hlavní atrakce Rožmberka, hrad, takže lidé nejezdí ani na výlety, výdejní okénko z restaurace nemá smysl. Vypadly nám tradiční podzimní akce rybářů a myslivců, kteří jezdili na hony. Pohrávám si pouze s myšlenkou otevřít kolem vánočních svátků a Nového roku, pokud to bude již možné,“ řekl Hanuš.

Prodej svého hotelu Lesovna na Svatém Tomáši poblíž Přední Výtoně zvažuje majitel Vladimír Šlégr. Pravidelně pořádá gastro podzim, na který přijíždí tolik hostů, že má vždy o prodloužených víkendech plno z více než 50 procent. „Nakoupil jsem telecí masíčko na telecí hody, následovat měly martinské husy a poté zvěřinové hody. Všechno je pryč. Před důchodem zvažuji, že bych hotel prodal, protože v této nestabilní době, ke které přispívá chaotický postup vlády, se nedá seriózně podnikat,“ řekl Šlégr.

Lipenské hotely a penziony jsou až na několik výjimek, které lidé využívají při služebních cestách, prázdné. Provozovatelé vystavují na zakoupené pobyty poukázky, které budou jejich majitelé čerpat příští rok. Někdo nabízí možnost voucher čerpat do 360 dní, jiní v příštích 180 dnech.

Hotel České Žleby s 23 pokoji přesouvá rezervace zdarma na pozdější termíny, zálohy nevrací. „Obvolali jsme všechny hosty, abychom se s nimi individuálně domluvili, každému vycházíme vstříc. Zálohy na rezervované pobyty používáme jako voucher,“ uvedla ředitelka hotelu Dagmar Šubová.

Peníze za stornované pobyty vrací frymburský hotel Maxant. Silvestr má obsazený z 50 procent, jak uvedla spolumajitelka Vladislava Semšová. Hotelový resort Relax v Dolní Vltavici je otevřený jen pro zaměstnance na služební cestě. Těchto hostů má asi dvacet, řekl ředitel hotelu Miroslav Magerstein. Největší ubytovatel na Lipensku Landal Marina, který sdružuje 300 apartmánů, má otevřené jen ty, které jsou v soukromém vlastnictví.

Reklama

Doporučované