Hlavní obsah

Některé jihomoravské festivaly kvůli viru nebudou, vznikly nové

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

V kalendáři jihomoravských letních festivalů zůstala vinou koronaviru spousta bílých míst po zrušených nebo odložených akcích.

Článek

Neuskuteční se Pop Messe v Brně, Beseda u bigbítu v Tasově na Hodonínsku ani Eurotrialog v Mikulově na Břeclavsku. Vznikají však i nové akce přizpůsobené vládním nařízením.

K novinkám patří putovní festival Hudba na vinicích, který začne 5. července vystoupením Davida Kollera ve vinařství Sonberk v Popicích na Břeclavsku. Celkem mohou lidé vybírat z 20 večerů na čtyřech vinicích.

„V době, kdy nemohou být realizovány velké festivaly, umožňuje tato akce hudebníkům vrátit se na pódium a současně vypomoci tuzemským vinařům, které krize zasáhla neméně tvrdě,“ uvedl za pořadatele Tomáš Staněk.

Další novou akcí je Letokruh, festival, který přivede české a slovenské hvězdy do tří měst. Začne 15. července v Brně na stadionu Za Lužánkami, pak se přesune do Hradce Králové a Prahy. V každém městě potrvá přehlídka čtyři dny, každý den vystoupí tři interpreti. Lidé si kupují vstupenku na den, který jim z hlediska hudebního stylu sedí nejvíce - středy patří hip hopu, čtvrtky rocku, následují dva dny popu, informoval pořadatel Michal Šamánek.

Řada promotérů se rozhodla letošní léto vynechat, a to kvůli nejistotě spojené s koronavirem a vládními opatřeními. Dlouho váhali třeba pořadatelé Besedy u bigbítu. Koncem května pak oznámili odklad na rok 2021. S limitovanou kapacitou 1000 lidí prý festival udělat nelze, znamenalo by to ztrátu v řádu statisíců korun. Nebude ani Eurotrialog, který se nekonal ani v roce 2019, tehdy kvůli úmrtí hlavního pořadatele.

Poprvé byl letos v plánu festival Pop Messe v Brně, ovšem uskuteční se až příští rok. Jinou strategii zvolili pořadatelé přehlídky TrutnOFF BrnoON v Brně-Pisárkách, která navazuje na legendární trutnovské festivaly. Kapacitu omezí na 1000 lidí, zahrají jen české a slovenské kapely.

„Připomeneme si počátky našeho přátelského a spikleneckého setkání se silnou kmenovou rodinnou atmosférou pospolitosti, kterou měl rád i náš náčelník Václav Havel,“ uvedl zakladatel festivalu Martin Věchet.

Festival pro židovskou čtvrť v Boskovicích se pro letošek vzdal tradičního termínu na začátku července, uskuteční se v omezené podobě na konci srpna. K rozhodnutí ještě podle festivalového webu nedospěli pořadatelé srpnové punkové akce Pod parou u Vyškova.

Reklama

Doporučované