Hlavní obsah

Některé přechody jsou řadu hodin nehlídané, přiznávají němečtí policisté

Foto: Profimedia.cz

Německý policista kontroluje posádku dodávky směřující po dálnici A17 z Česka do Saska.

Reklama

Povinné kontroly na německo-českých hranicích potrvají minimálně do začátku března. Němečtí policisté si ale stěžují, že nemají potřebné kapacity a nejsou schopni hranice uhlídat.

Článek

„Přechod Boží Dar/Oberwiesenthal hlídáme jen od 5 do 23 hodin. Nemáme lidi ani potřebné vybavení,“ napsal jeden nespokojený policista do interního e-mailu, který má k dispozici server Spiegel Online. Jde o přechod, který spadá pod Spolkovou policejní inspekci v Saské Kamenici. Podle Spiegelu jsou na tom ale další místa v Sasku velmi podobně.

Na hraničním přechodu Potůčky/Johanngeorgenstadt mají navíc nepříjemný logisticko-hygienický problém. Chybějí tam toalety a strážci zákona musejí vážit cestu na 3 kilometry vzdálenou čerpací stanici. Jenže ouvej, ta zavírá ve 22 hodin.

Policisté navíc zatím na hranici nemají k dispozici vyhřívané stany nebo kontejnery. Když se chtějí zahřát, musejí si zalézt do služebního vozu a nastartovat motor.

I v Potůčkách přitom podle svědectví jednoho z policistů vznikají dlouhé časové úseky, kdy mohou řidiči z Česka do Německa zcela nerušeně projet. Střídání hlídek totiž neprobíhá přímo na hraničním přechodu, jak by člověk očekával, nýbrž v téměř 60 kilometrů vzdáleném Cvikově. Hranice tak zůstává 4 hodiny nestřežená.

Německá policie přiznává, že nezvládá hranice „utěsnit“, i když bylo do českého a polského pohraničí posláno dodatečných 1 000 strážců zákona z pohotovostních a výcvikových jednotek. Podle šéfa policejních odborů Andrease Rosskopfa uzavřít hranice na 100 procent v žádném případě nepůjde, což prý platí i pro ty největší přechody. Podle jeho vyjádření pro Spiegel to má i jiné než personální důvody. Při důkladných kontrolách se už po hodině vytvoří sedmikilometrová nebo osmikilometrová kolona. Podle Rosskopfa jsou řešením namátkové kontroly.

Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) dnes prohlásil, že kontroly na hranicích se zeměmi či regiony s hojným výskytem mutací koronaviru, což je z pohledu Německa Česko a rakouská spolková země Tyrolsko, potrvají minimálně do začátku března.

Oproti včerejšku se situace na hranicích s Německem z pohledu řidičů výrazně zlepšila, hlavně co se týče dálnice D8 směřující do Drážďan. Několikakilometrová fronta kamionů se však vytvořila na hraničním přechodu Rozvadov/Waidhaus.

Reklama

Doporučované