Hlavní obsah

Některé školy stále nemají peníze za PCR testy. Měly by přijít do konce září

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Žáci provádí samoodběr slin do zkumavky.

Reklama

Od května mohly školy testovat PCR testy a stát jim slíbil, že jim je proplatí. Úhrada se ale zpozdila, a tak v některých krajích musí na peníze čekat.

Článek

Plzeňská základní škola v Božkově vyměnila antigenní testy za přesnější PCR už během loňského školního roku. Stejně jako všechny ostatní školy v republice měla od ministerstva školství slíbené, že za každý test zpětně dostane 200 korun ještě během prázdnin. I na začátku nového školního roku jim ale prostředky na účtech chybí.

„Zatím nám peníze nepřišly. My jsme testy hradili z ONIV (ostatních neinvestičních výdajů, pozn. aut.), aby bylo jednodušší přeúčtování. Pochopitelně ale potřebujeme prostředky co nejdřív,“ říká ředitelka ZŠ a MŠ Plzeň-Božkov Hana Stýblová.

Stejný problém řešily školy na začátku nového školního roku i ve Středočeském kraji.

„Zatím peníze na účtu nemáme. Přitom to není malá částka – asi 300 tisíc korun,“ řekl při startu nového školního roku ředitel ZŠ Velvary na Kladensku Petr Došek.

Na chybějící peníze si stěžoval v polovině srpna ministerstvu školství i pražský magistrát. Jak školy ve Středočeském kraji, tak v hlavním městě už by ale měly mít peníze na účtu, stejně jako v dalších sedmi regionech. Že na začátku září skutečně přišly, potvrdil Seznam Zprávám ředitel ZŠ Velvary Došek.

„Prostředky byly z ministerstva školství převedeny na zvláštní účet krajů a hlavního města Prahy 20. srpna. Dotazy, kdy školy obdrží finanční prostředky, je nutno směřovat na krajské úřady a Magistrát hlavního města Prahy, protože konkrétní termín výplaty na jednotlivé školy se může v jednotlivých krajích lišit,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Podle informací Seznam Zpráv by školy ve zbývajících krajích – Jihočeském, Libereckém, Olomouckém a Plzeňském – měly peníze obdržet v průběhu září.

Nově už rychleji

V loňském školním roce vyměnilo antigenní testy za PCR metodu 354 škol, tedy zhruba 6,5 procenta všech základních a středních škol. Stát jim za testování uhradí celkovou částku 73 milionů korun. Její vyplacení se podle ministerstva školství zpozdilo kvůli administrativním chybám škol.

„Vzhledem k tomu, že významný počet škol ke dni ukončení testování zjevně pochybil ve vykazování provedených RT-PCR testů v aplikaci Covid Forms App, byly všechny školy, které ministerstvu školství provádění RT-PCR závazně oznámily, vyzvány ke kontrole vykázaných údajů ve webové aplikaci Covid Forms App a k jejich případné opravě,“ vysvětlila mluvčí Lednová.

Podle ministerstva totiž některé školy nevykázaly v aplikaci žádné provedené testy, ačkoliv to podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví měly udělat neprodleně v den, kdy se dozvěděly výsledky. Proto dal úřad školám dodatečný prostor, aby údaje doplnily, a to do 16. července. Teprve posléze mohlo ministerstvo školství požádat ministerstvo financí o převod prostředků a zaslat je krajům.

„20. srpna pak byly prostředky převedeny na zvláštní účet krajů a Prahy. Církevním školám bylo rozhodnutí o poskytnutí dotace a následně i finanční prostředky odeslány ve stejných termínech,“ dodává Lednová.

Úhrada PCR testů za dva zářijové termíny by tak měla být rychlejší. Nepočítá se už s prodlevou na doplnění údajů. Školy totiž musí vykázat provedené testy nejpozději do 14. září, ani o den později. Následně ministerstvo školství opět požádá o převod prostředků ministerstvo financí, zašle krajům rozhodnutí a posléze i finance. Od září využívá PCR testy pouze 200 škol, tedy skoro o polovinu méně než v minulém školním roce. Částka za jeden provedený test zůstává stejná, tedy 200 korun.

Reklama

Doporučované