Hlavní obsah

Některé snídaňové cereálie obsahují podle testů karcinogenní herbicid

Škodlivé množství herbicidu testy odhalily ve všech 21 zkoumaných produktech.Video: Klára Mališová, Shutterstock.com

 

Reklama

Populární snídaňové cereálie Cheerios či produkty firmy Nature Valley obsahují podle neziskové organizace EWG glyfosáty. Ty představují hlavní složku přípravku Roundup, který se používá na hubení plevele. Škodlivé množství tohoto herbicidu zvyšující riziko rakoviny testy odhalily ve všech 21 zkoumaných produktech.

Článek

Nezisková organizace Environmental Working Group (EWG) testovala několik oblíbených snídaňových cereálií, jako jsou například medové kroužky Cheerios či produkty firmy Nature Valley. Ve všech 21 zkoumaných výrobcích však testy odhalily takové množství glyfosátů, které je podle odborníků z EWG škodlivé pro zdraví dětí.

Glyfosáty jsou herbicidy, které se používají do výrobků na hubení plevele.

Organizace EWG se stejnými výsledky přišla už v říjnu, podle posledních testů se glyfosáty v cereáliích nadále vyskytují. Výrobci přesto tvrdí, že jejich produkty jsou bezpečné a nálezy nejsou bezprecedentní.

Nová zpráva se opírá o dva významné právní verdikty, podle nichž tento herbicid prokazatelně způsobil žalobcům rakovinu. Podle CNN čeká ve Spojených státech na rozsudek soudu jedenáct tisíc takových případů. Mluvčí společnosti Monsanto, která vyrábí herbicidy, jako je Roundup, Charla Lordová však tvrdí, že „závěry regulátorů z celého světa prokazují, že produkty obsahující glyfosáty jsou bezpečné, pokud je lidé používají podle návodu”.

Reklama

Související témata:

Doporučované