Hlavní obsah

Některé střední školy v Praze nabízí opět dny otevřených dveří on-line

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Některé střední školy v Praze pořádají letos kvůli epidemii covidu-19 pro uchazeče o studium podobně jako loni dny otevřených dveří on-line.

Článek

Část jich nabízí zájemcům o školu možnost vybrat si mezi osobní návštěvou školy nebo virtuální prohlídkou na webu. Vyplývá to z informací na internetových stránkách škol. Podle předsedy Unie školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka by se dny otevřených dveří na internetu měly stát standardem i do budoucna, protože odpovídají požadavkům 21. století. A to i přesto, že zájem o osobní prohlídku školy, kde je ředitelem, byl tento týden srovnatelný s dobou před epidemií. Zajíček to řekl ČTK.

Loni na podzim a v zimě byly školy kvůli epidemii zavřené a dny otevřených dveří se proto mohly konat jen přes internet. Většina škol si vůbec poprvé připravila virtuální prohlídky budov, on-line setkání s vedením školy nebo videa se vzkazy stávajících studentů. Nyní jsou s výjimkami v karanténě školy otevřené. V případě, že se při dnech otevřených dveří setká nad 20 lidí v jedné místnosti, musí podle informací ministerstva školství zkontrolovat, zda mají všichni potvrzení o očkování proti covidu-19, negativní test nebo doklad o prodělání nemoci.

Například pražská Masarykova střední škola chemická, kterou řídí Zajíček, naplánovala na tento školní rok dny otevřených dveří prezenčně na tři termíny. První byl tuto středu. Účast byla podle ředitele srovnatelná s roky před vypuknutím epidemie. „Měli jsme tu 223 lidí. Byl o to velký zájem, spousta rodičů psala i dopředu, jestli to bude, za jakých podmínek,“ uvedl. Při vstupu podle něj škola kontrolovala, zda příchozí mají doklad o očkování, testu nebo prodělaném covidu-19.

Škola také přichystala dny otevřených dveří na svém webu. Částečně využila videí z loňska, další informace letos aktualizovala. „Myslím, že většina lidí si dnes zvykla na on-line prostředí natolik, že pro někoho je tato forma příjemnější, než aby si hledal čas a musel se strefit zrovna do nějakého termínu,“ řekl. „Do budoucna určitě s tím počítáme nadále, protože to by měl být běžný standard,“ dodal.

Pro nabídku prezenčních dnů otevřených dveří v kombinaci s informacemi na internetu se rozhodly i pražské Gymnázium Nad Štolou, Smíchovská střední škola průmyslová či Střední škola odborná Jarov. Gymnázium Nad Štolou letos kvůli epidemii ustoupilo od informační schůzky v aule školy a místo toho připravilo na webu prezentaci. Zájemci tam najdou i informace k přijímacím zkouškám nebo výuce v předmětech.

Gymnázium Nad Alejí v Praze 6 počítá podobně jako loni zatím jen s on-line dny otevřených dveří, které naplánovalo na 25. listopadu. Na webu uchazeči mohou zhlédnout také krátké video o škole, komentovanou prezentaci o absolventech či přijímacích zkouškách či záznam besedy se studenty. Naopak Gymnázium Omská avizuje prezenční dny otevřených dveří, upozorňuje ale, že v závislosti na epidemii se to ještě může změnit.

Reklama

Doporučované