Hlavní obsah

Některé z dronů nad Gatwickem možná byly naše, přiznává britská policie

Některé z dronů nad letištěm Gatwick možná byly policejní.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Některé drony, které během předvánočního chaosu ochromily chod letiště Gatwick, mohly patřit policii. Tamním médiím to potvrdil vrchní strážmistr hrabství Sussex.

Článek

„Samozřejmě jsme během akce nad Gatwickem měli ve vzduchu naše vlastní drony, abychom zjistili, co se dělo. Mohlo tedy dojít k určitým nedorozuměním,” řekl novinářům strážmistr Giles York.

Vyjádření policistů k průběhu vyšetřování se již několikrát změnila. Možnost, že vůbec žádný dron nad Gatwickem mezi 19. a 21. prosincem nebyl, nejprve veřejně připustili, brzy poté ale vzali zpět a označili za zmatečnou informaci.

V průběhu pátrání byly zadrženy dvě podezřelé osoby, 36 hodin poté však došlo k jejich propuštění. Policie vyšetřovala i dva konkrétní drony, i od toho bylo nakonec upuštěno pro nedostatek důkazů.

V rozmezí tří dnů těsně před Vánocemi byl provoz letiště úplně zmrazen a postupně obnovován, přičemž i po některých návratech do provozu opět přišla omezení pro další hrozbu ve vzdušném prostoru.

Podle slov Gilese Yorka policie pracuje se 115 oznámenými spatřeními dronů nad Gatwickem, přičemž 92 z nich má být z ověřených zdrojů.

Zastavení a omezování provozu vedlo k ovlivnění okolo tisíce letů. Dotčeno bylo přes 140 tisíc cestujících.

Reklama

Související témata:

Doporučované