Hlavní obsah

Některé západní země zvažují, že Saúdům kvůli vraždě Chášakdžího přestanou prodávat zbraně

Video: Seznam

 

Reklama

Saúdská Arábie, která se dostala pod velký mezinárodní tlak v souvislosti s pravděpodobnou úkladnou vraždou opozičního novináře Džamála Chášakdžího na konzulátu v Istanbulu, není jen obřím producentem ropy, ale také kupcem těch nejmodernějších zbraní. V letech 2013 až 2017 třeba Rijád koupil 18 procent všech zbraní a zbrojních systémů, které Spojené státy vyvezly do zahraničí.

Článek

V západních demokraciích byly tamní vlády už před zmizením žurnalisty Džamála Chášakdžího a jeho pravděpodobnou trýznivou smrtí pod tlakem, aby zbrojní zakázky se Saúdskou Arábií podstatně omezily.

Argumentovalo se přitom například masakrováním civilistů v jemenském konfliktu právě západními zbraněmi v saúdskoarabských rukou nebo možným použitím například tanků či obrněných transportérů při rozhánění jakýchkoli protestů proti režimu v Saúdské Arábii nebo s ní sympatizujících státech.

Merkelová nechce zbrojit Saúdy

O víkendu vydaly diplomacie Německa, Francie a Velké Británie společné prohlášení, ve kterém označují zabíjení novinářů za zcela nepřijatelné. Jen spolková kancléřka Angela Merkelová ale zašla tak daleko, že vyzvala k pozastavení dodávek zbraní do Saúdské Arábie.

Dělat by to vlastně ani nemusela, protože konec schvalování zbrojních kontraktů se Saúdskou Arábií si německá vláda vepsala přímo do koaliční dohody. Přesto existují výjimky a cestičky, jak tento paušální zákaz obejít. I v roce 2018 tak Saúdská Arábie zůstala druhým největším odběratelem německých zbraní. Podle ARD vydaly německé úřady povolení k vývozu zbrojní techniky v hodnotě 416 milionů eur (10,7 miliardy korun).

Spolková vláda se například rozhodla nezastavovat lukrativní kontrakt na dodávku 30 hlídkových lodí, které se vyrábějí v Meklenbursku-Předním Pomořansku.

Původní dohoda o jejich prodeji pochází z roku 2015. Stejně benevolentně se spolkový kabinet staví k nadnárodním zbrojním projektům s německou účastí, například k dodávkám letounů Eurofighter. Třeba rakety vzduch-země pro tyto víceúčelové bojové letouny vyrábí německá společnost MBDA. Berlín nevidí problém v tom, že její výrobky končí v saúdskoarabských hangárech. Spolková bezpečnostní rada pak schválila podle ARD i export radarového systému Cobra, což je německo-francouzská koprodukce.

Prodej zbraní možná přehodnotí i Trump

Ve vzduchu visí i názorový obrat USA – na prezidenta Donalda Trumpa je vyvíjen čím dál větší tlak ze strany nejen demokratických senátorů, ale i Trumpových straníků. Podle nich by se měly Spojené státy chovat mnohem zdrženlivěji, pokud jde o zbrojní zakázky a Saúdskou Arábii.

Právě Saúdská Arábie představuje klíčový trh pro americké zbraně. V letech 2013 až 2017 osmnáct procent všech amerických zbraní, které šly na export, skončilo v Saúdské Arábii. Jde v podstatě o jakousi testovací destinaci, stačí připomenout nedávný útok, kdy saúdskoarabská bomba usmrtila desítky jemenských školáků. Podle americké televize CNN pocházelo výbušné zařízení právě z americké zbrojní zakázky. Firmy z USA do Saúdské Arábie dodávají zbraně za desítky miliard dolarů. A ty stejné firmy zároveň štědře sponzorují politické strany ve Spojených státech.

Reklama

Doporučované