Hlavní obsah

Někteří Britové věří, že za pandemii mohou 5G sítě. Zapálili vysílače

Foto: pixabay.com

Několikrát vyvrácená lež o škodlivosti 5G sítí chytá s příchodem pandemie nový dech.

Reklama

V Británii se na internetu šíří konspirační teorie o souvislosti koronavirové pandemie a 5G sítí. Na několika místech kvůli tomu lidé zapálili vysílače a vyhrožovali inženýrům, kteří se o ně starají.

Článek

Ve Velké Británii se někteří občané bouří proti nové technologii sítě 5G, kterou spojují s rozšiřující se nákazou nemoci covid-19. V jistých případech lidé dokonce zapálili věže 5G sítí. Sloupy hořely ve městech Birmingham, Liverpool a ve vesnici Melling.

Tisková mluvčí britského oddělení společnosti Vodafone pro BBC uvedla, že evidují další čtyři podobné incidenty, ale odmítla udat přesné umístění spálených telekomunikačních věží.

Útoky vyvolaly konspirační teorie, jež se nekontrolovatelně šíří po sociálních sítích. Ministr Oliver Dowden, který má na starosti kulturu, sport, média a digitální sféru, proto svolal zástupce technologických firem, aby společně prodiskutovali možnosti řešení.

„Obdrželi jsme několik oznámení o zničení telefonních věží a vyhrožování telekomunikačním inženýrům, jež jsou zjevně inspirovaná bláznivými konspiračními teoriemi na internetu,“ řekla mluvčí ministerstva pro BBC.

Dále uvedla, že se od sociálních sítí očekává ministerstvo zodpovědný přístup a také vyzývá k rychlejším a řádnějším akcím proti podobným dezinformacím ze strany sociálních sítí.

Prozatím není jasné, jaké technologické firmy ministr Dowden na jednání pozval.

Naprostá hloupost

Fáma se šíří navzdory přesvědčování vědců o tom, že spojitost mezi nemocí covid-19 a 5G sítěmi je naprostá, biologicky zcela nemožná hloupost.

„Rádiové vlny mohou poškodit fyziologii organismu, jak ho zahřívají, ale 5G rádiové vlny zdaleka nedosahují takové síly, aby mohly ovlivnit náš imunitní systém. Existuje na to mnoho studií,“ říká pro BBC Andrew Clarke, profesor buněčné mikrobiologie na University of Reading.

S údajným poškozením imunity kvůli působení 5G sítí pracuje jedna z konspiračních teorií, nutno podotknout, že ta sofistikovanější. Na sociálních sítích se však šíří ještě větší fantasmagorie, například že 5G sítě nový koronavirus přímo šíří.

„Současnou epidemii způsobil virus, který se šíří z člověka na člověka. Viry a elektromagnetické vlny, pomocí kterých funguje internet a naše mobilní telefony, jsou dvě naprosto odlišné věci. Tak odlišné jako sýr a křída,“ rozvrací druhou nepravdu profesor na Bristolské univerzitě Adam Finn.

Šiřitelům takových hoaxů dokonce vůbec nevadí, že se virus šíří i v oblastech a zemích, kde 5G sítě dosud nejsou zavedeny, a tudíž nemohou ani oslabit imunitu lidí v okolí nebo virus aktivně šířit…

Nejen Facebook a YouTube

Lživé teorie neputují pouze po velkých platformách jako jsou Facebook, YouTube, Twitter nebo TikTok, ale šíří se i na menších sítích, mezi které se řadí například Nextdoor, Pinterest a web s peticemi Change.org.

Některé sociální sítě již přikročily k zásahům, aby problém vyřešily, ale žádná z nich tyto konspirační smyšlenky zcela nezakázala a jejich šiřitele neperzekuovala.

Například Pinterest, web pro sdílení fotek a obrázků, pozměnil svůj vyhledávací systém, aby při hledání termínu koronavirus a jemu podobných nejprve zobrazoval informace od uznávaných zdravotnických organizací. Avšak podobné opatření nezavedl pro vyhledávání termínu 5G sítí.

Facebook uvedl, že již odstranil několik skupin, které vyzývaly ke zničení sloupů a podporovaly šíření konspirační teorie.

YouTube zablokoval některé falešné příspěvky o nemoci covid-19, ale v tu samou chvíli na své platformě také ponechal několik konspiračních videí, které spojují vir s 5G sítěmi s komentářem, že jde pouze o hraniční obsah a nikoliv závadný. Nicméně YouTube změnil svůj vyhledávací algoritmus, aby se podobná videa zobrazovala co nejméně.

Mimořádná doba

Vodafone uvedl, že útoky jsou nyní součástí problému národní bezpečnosti. „Je nepochopitelné, že někteří lidé chtějí poškodit síť, která poskytuje nenahraditelnou propojenost zdravotnických složek, Národní zdravotní služby a zbytku země během této složité doby,“ napsal pro BBC britský šéf Vodafone Nick Jeffery.

Konspirační teorie se šíří po internetu již minimálně rok, ale propojení s novou pandemií je z pochopitelných důvodů novinkou. Především Facebook je základnou pro mnoho skupin, které tvrdí, že 5G sítě jsou nebezpečné.

S nynější krizí tak stoupá tlak na sociální sítě, aby odstoupily od své politiky totální svobody projevu a začaly bojovat s nepravdivými a nebezpečnými tvrzeními.

Reklama

Doporučované